Saját szövetségesétől kapott kemény kritikát az Orbán-kormány

Meglepően kemény bírálatokat is megfogalmazott éves értékelésében a kormánypártok egyik legfontosabb háttérintézménye, a Professzorok Batthyány Köre - értesült a Magyar Nemzet. Az 1995-ben alapított szervezet értékelését deklaráltan jobboldali, konzervatív értékek mentén végzi, a január közepén kiadott elemzésében mégis igen erős megállapítások találhatók a korrupcióról, valamint a gazdasággal, az oktatással és az egészségüggyel kapcsolatban is.
Napi.hu, 2017. január 18. szerda, 09:46
Fotó: Napi.hu

A szervezet elemzése szerint minden korábbinál jobban összekeveredett az országban a valóság és a látszat, és - mint ahogyan írják - természetesen a látszat uralkodik. Álláspontjuk szerint ez nem használ sem a kormánynak, sem a polgároknak.

Náray-Szabó Gábor, a szervezet elnöke a lapnak elmondta, igen nagy vita előzte meg az értékelés elfogadását, ám végül az 59 fős döntéshozó testületükben 56-an támogatták az elemzés szövegét. Nálunk létezik egy szigorú szabály, amely azt mondja ki, hogy ha egy javaslatra 10 ellenszavazat érkezik, akkor nem lehet elfogadni - mondta.

Kritikájukat és dicséretüket témakörönként fogalmazták meg.

Gazdaság és életszínvonal

A szervezet a gazdaság pozitív eredményei között említi, hogy az utóbbi öt évben kilábaltunk a gazdasági válságból, hogy csökkent az államadósság, valamint hogy alacsony az államháztartás hiánya. A Professzorok Batthyány Köre szerint sikeres a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikája is, ami százmilliárdos megtakarítást jelent az államháztartásnak. (Sokak szerint vitatott, hogy ezt a nyereséget valóban befizetik-e az államkasszába, és nem az alapítványokon keresztül költik-e el.)

Negatívumként beszélnek azonban a hazai rossz bérhelyzetről, a szervezet szerint ugyanis a makrogazdasági mutatók javulása egyelőre lassan érzékelhető az egyén számára. Az adatok 2013 óta mind javulnak, de a súlyos lemaradások káros hatása egy jó darabig velünk marad.

Ezért határozott véleményünk, hogy a költségvetés kedvezőbb helyzetét kevésbé az adók csökkentésére, mint inkább az "emberi szféra" helyzetének gyors javítására kellene felhasználni

Kormányzás

A Professzorok Batthyány Köre szerint sokakat ingerel, hogy a kormány él ("egyesek szerint alkalmanként vissza is él") a választóktól kapott felhatalmazásával, jócskán felhasználja erejét és a rendelkezésére álló játékteret. Döntéseit sokszor felületes helyzetfelmérés alapján, "erőből" hozza, és a jogos kifogásokat, ha egyáltalán, akkor csak megkésve veszi figyelembe.

A szervezet azt is megjegyzi, hogy az eredmény többnyire elfogadható, azonban szerintük a következetlen jogalkotás nagy terhet ró az Országgyűlésre, a közigazgatásra és a gazdaságra egyaránt, másrészt borzolja az idegeket.

Egyre-másra, -többnyire indokoltan -szűnnek meg régi intézmények és jönnek létre újak; ez bizonytalanságot szül a közszférában, és a játékszabályok változékonysága a versenyképességünket is rontja - írják, példaként pedig a Balassi Intézet megszüntetését hozzák fel.

A szervezet szerint az elégedetlen csoportokban egyre erősebb az az érzés, hogy a kormány a megkérdezésük nélkül jár el. Megemlítik a kormányzati propagandát sugárzó M1-es csatornát is, amellyel kapcsolatban úgy fogalmaznak, hogy a köz tájékoztatása nem mindig kielégítő, és ezért az emberek a jótékony fejleményeket nem mindig veszik észre. Például a "királyi televízió" hírszerkesztésének kínálata igencsak szűkös, s ezt bőbeszédűséggel próbálja ellensúlyozni.

Jogalkotás, igazságszolgáltatás

A Professzorok Batthyány Köre szerint a törvényhozatalt megelőző hatástanulmányok néha nem készülnek el, és ez megfontolatlan jogalkotást eredményez. Egyes viharos sebességgel elfogadott jogszabályok azt a gyanút ébresztik, hogy nem az egész közösség, hanem csupán egy szűk csoport érdekeit juttatják érvényre.

Az igazságszolgáltatást sem kímélték, úgy gondolják ugyanis, hogy a politikailag kényes és a pénzügyeket érintő bírósági eljárások megengedhetetlenül hosszú ideig elhúzódnak, túl sok eljárást ismételnek meg vagy utalnak vissza első fokra.

Ez felveti a gyanút, hogy az igazságszolgáltatás a felelősség elhárításával vagy hanyagul és hozzáértés nélkül dolgozik
- teszik hozzá.

Korrupció

A Professzorok Batthyány Köre szerint Magyarország nem tartozik a korrupt országok közé, de aggasztó, hogy helyzetünk a nemzetközi statisztikák szerint "állítólag" romlik. Visszatetszést kelt az állampolgárokban a kormányzati tisztségek szaporodása, egyes nagyvállalkozók befolyásának növekedése és az olykor tetten érhető hatalmi arrogancia. A tartósan birtokolt hatalom nemcsak híveit, vazallusait termelte ki, de -úgy látszik, -szerencselovagjait is, és ezzel lejáratja magát.

Különösen aggasztó szerintük, ha úgy tűnik, hogy a korrupció mára -egyéni bűnből -kialakult módszertanra, struktúrára, személyi körre épülő, bevett társadalmi gyakorlattá vált, azaz intézményesült.

Egészségügy és oktatás

Az oktatási rendszerre, valamint az egészségügyre is kitérnek, álláspontjuk szerint ugyanis a versenyképességet rontja az iskolarendszer, a felsőoktatás és a szakoktatás hanyatlása, valamint az egészségügyön való takarékoskodás.

A szervezet álláspontja szerint haladéktalanul neki kell látni végre az egészségügy konszolidációjának, és jelentősen növelni kell a ráfordításnak a GDP-hez viszonyított arányát.

Az oktatással kapcsolatban szintén szigorúan fogalmaznak, szerintük ugyanis a PISA-teszten elért rossz eredmény nem egy-két év, hanem évtizedek oktatáspolitikájának a szégyene, amely "társadalmasította" az igénytelenséget. Az Orbán-kormány közoktatással kapcsolatos reformjáról pedig azt írták, "látni kellett volna, hogy működésképtelen.

Kutatás és innováció

A Professzorok Batthyány Köre talán a kutatási szféra helyzetével elégedett a leginkább, szerintük ugyanis évek óta növekszik a kutatásra és fejlesztésre fordított források részaránya a GDP-n belül. "Most az a feladat, hogy a támogatások valóban a legkiválóbbakhoz jussanak, tegyék lehetővé a nemzetközi szinten kiemelkedő alapkutatási eredmények megszületését és a piacra vihető új termékek kifejlesztését is" - írták.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ezt-neked, 2017.01.18 18:59

@lomb: "Arra a veszélyre, amelyet a lakájmédia megvásárolt újságírói okoznak a társadalomban a fenti témák tematizálásával, azok aljas, hazug módon történő ismertetésével, vég nélküli ismétlésével."

Na ne már, a médiák 3/4 kormányközeli kézben van, reggel-délben-este megy a "Geobbels"-i propaganda,( "ha, minél széklesebb körben, sokszor elmondjuk a hazugságokat, az előbb- utóbb igazzá válik") és ez még így is kevés lennne? Ha, ha, ha
Azért az valóban sz@r ügy lehet, ha a fagyi visszanyal! Ha, ha, ha,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.01.18 18:45

A napi.hu dubajos munkatársai szeretnének az értékelésbe "kemény kritikát" látni. Most sem tagadták meg a böszmei hagyományokat! (hazudtunk reggel...)

Az értékelés a liberálbolsevik lakájmédia túlsúlyának hatásából adódó - sajnálatos módon a társadalomba szivárgó - torz vélekedés veszélyeire figyelmezteti a kormányt. Arra a veszélyre, amelyet a lakájmédia megvásárolt újságírói okoznak a társadalomban a fenti témák tematizálásával, azok aljas, hazug módon történő ismertetésével, vég nélküli ismétlésével.

Valós a veszély? Igen! A hazai liberálbolsevik csicskáknak és lakájmédiájuknak mérhetetlen források állnak rendelkezésére - külföldről kapott és az elqurások során a páncélszekrényeikben felhalmozott lóvékból -, hogy hiteltelenítsék a kormány valóban ország és társadalommentő intézkedéseit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2017.01.18 18:34

One for all, All for one, éljen Európa!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2017.01.18 18:32

...Európa a szülőanyja az USA-nak, és az Orosz Birodalomnak is. Aki pedig a saját szülőanyját bántja, az egy utolsó gazember.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2017.01.18 18:29

...Most amikor a francia elnök kiáll Európáért, gúnyolódó cikket írnak róla nálunk is? Európa nem érti, hogy nem akarják, hogy megerősödjön? Az európai országok szociáldemokráciája olyan berendezkedés, amire az amerikaiak és az oroszok is irigyek, ugyanis mindkét ország tele van szegényekkel. A Trumpnak is nem ezeket az európai országokat kellene bántania, hanem át kellene vennie a társadalmi berendezkedésüket. Az USA a világ leggazdagabb országa, itt van a legtöbb gazdag ember, még sem adnak semmit sem a szegényeknek. Ezért nem a németek és nem Európa a hibás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html