Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A konzervatív újság a rekord méretű államadósság, illetve az adópolitikával kapcsolatos kormányzati politika "csődje" nyomán úgy ítélte meg, hogy elérkezett az idő a legmagasabb jövedelemmel rendelkezők önkéntes pénzfelajánlására. Az újság ezért két számlát is nyitott, az egyiket a hallei, a másikat a lipcsei szövetségi bankfiókokban, és a szóban forgó számlák adatait vasárnapi számában tette közzé. Rendeltetési célként pedig azt jelölte meg: befizetés az államadósság csökkentésére.

A számlaszám és a többi adat közzétételével együtt a tekintélyes konzervatív újság egy felhívást is megjelentetett. Ebben a legjobban keresőket, a vállalkozókat és a legtehetősebb politikusokat szólította fel arra, hogy ily módon járuljanak hozzá az államadósság csökkenéséhez. Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy az egy főre jutó adósság jelenleg Németországban meghaladja a 21 100 eurót.

A Die Welt egyben körkérdést is intézett néhány általa "célba vett" személyhez is azzal kapcsolatban, hogy készek lennének-e az állam "kisegítésére". A megkérdezettek többsége kételyeinek adott hangot a szóban forgó módszerrel kapcsolatban, több tehetős vállalkozó, illetve vállalatigazgató ugyanakkor közölte, hogy kész az azonnali befizetésre.

Mindezzel párhuzamosan Németországban erősödik az a követelés, hogy emeljék meg a legmagasabb keresettel rendelkezők jövedelemadóját. Angela Merkel kancellár a közelmúltban elfogadott, az ország háború utáni történetében rekordot jelentő, 86 milliárd eurós takarékossági csomagban ezt elvetette. Sigmar Gabriel, az ellenzék vezető erejének számító Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke egy vasárnapi interjúban azt sürgette, hogy a jelenlegi 42 százalékot legalább 3 százalékkal fel kellene emelni.