Tovább nyeli a közpénzt a sámándob

A kormány 1 milliárd 108 millió forintot hagyott jóvá Karcagnak, a 2015. évi Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának újjáépítésére. Ezt az épületet nevezte el a sajtó - az alakja után - sámándobnak.
Németh Géza, 2019. szeptember 27. péntek, 10:47
Fotó: MTI/EPA

A Magyar Közlönyben megjelent határozat 2 milliárd 215 millió forintot csoportosít át az idei költségvetésben a települési önkormányzatok támogatásán belül úgy, hogy konkrétan megjelöli a kedvezményezetteket. A pénz felét a karcagi önkormányzat kapta a sámándob újjáépítésére.

A karcagi önkormányzat január végén a Maxicargó Kft.-vel szerződött a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának újjáépítése elnevezésű projekt keretében a területrendezési, út, parkoló és alapközmű előkészítő munkáinak elvégzésére, nettó 298 millió forintért (bruttó 378 millió forint) - derült ki a Közbeszerzési Értesítőből. A nyertes cégnek az építménynek kiszemelt karcagi, Fürdő utcai területen június 30-ig kellett befejezni a munkát.

A magyar kormány először 2015. december végén döntött arról, hogy - a több milliárd forint állami támogatással megvalósult - milánói világkiállítás pavilonját újjáépítik Karcagon, az olaszországi projekt lezárását, a terület rekultivációját és a pavilon hazaszállítását pedig az állami tulajdonú Carpathia Kft.-re bízták, és ehhez 500 millió forint támogatást is jóváhagytak. Szőcs Géza, az expó magyar részvételért felelős kormánybiztosa 2015 decemberében azt is bejelentette, hogy a pavilon a kormány döntése értelmében Karcagra kerül, és a magyar történelem sztyeppei, lovas hagyományait mutatja be.

Majd 2016 januárjában az olasz szervezők felkérték Magyarországot, hogy a magyar pavilon maradjon az expó területén, az része lenne az ott létrejövő Olasz Technológiai Intézet épületegyüttesének, fél évvel később a magyar kormánybiztos viszont már arról írt, hogy az olasz fél meggondolta magát, a pavilon hazatér. (A pavilonnal kapcsolatos kiadásokra 2016-ban 650 millió forintot fordítottak.)

A kormány 2017 márciusában hozott határozatot arról, hogy Karcag számára az expópavilon elhelyezésére és újjáépítésére, ott kulturális és hagyományőrző tevékenységek befogadására 2017-ben 329 millió forint, míg 2018-ban 1 milliárd 108 millió forint költségvetési támogatást biztosít.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.09.27 17:23

Van egy magyar mondás, miszerint a politikusok "eltapsolták" az adófizetők pénzét. A karcagiak mostantól használhatják az "eldobolták" kifejezést is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.09.27 12:20

Gratulálok a Magyar Kormány karcagi származású minisztereinek....XDDD !
Ennyit tudtak kiboltolni a városuknak...XDDDD
A Sámándob...Karcag városának már megvan mindene, jólét, munkahelyek, infrastruktúra....szóval minden.
Ott ültek a rengeteg lóvén a városatyák és anyák és nem tudták eldönteni, hogy mire költsék az a rengeteg megmaradt lóvét. A nyugdíjasok már kaviármérgezést kaptak, a kórházban már a WC pumpa is aranyból volt...szóval mindene megvolt Karcag népének....
És akkor láss csodát megvilágosodtak és arra jutottak, hogy sámándobja még nincs a településnek és az milyen jó ha lenne, mert azt a sok pénzt amibe belefulladnak beleölhetnék ebbe a nagyon fontos és cseppet sem giccses valamibe....

És akkor Viktor adott nekik egy sámándobot...mert ő olyan jófej...XDDDD

Itt a vége fuss el véle?.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html