Sárgacsekk-adó: az Európai Bizottság is vizsgálódik

Az Európai Bizottság is foglalkozik a tranzakciós illetékkel a testület szóvivője szerint.
MTI-Eco, 2012. július 25. szerda, 13:21
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság is foglalkozik a magyarországi tranzakciós illeték bevezetésével - erősítette meg szerdán Brüsszelben a testület szóvivője.

Újságírói kérdésre válaszolva Antoine Colombani kijelentette: "Meg tudom erősíteni, hogy az Európai Bizottság vizsgálja ezt". Hozzátette, hogy más kommentárt nem kíván fűzni a témához.

Az Európai Központi Bank (ECB) kedden adta ki jogi szakvéleményét, amely szerint a pénzügyi tranzakciós illeték sérti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségét, uniós harmonizáció nélküli bevezetése pedig torzulásokat okozhat a pénzügyi piacokon és a reálgazdaságban.

Az Európai Bizottság a múlt héten azt jelentette be, hogy hivatalosan is lezárta a Magyarország ellen januárban az MNB függetlenségének kérdésével kapcsolatban indított kötelezettségszegési eljárást. Mindazonáltal már akkor jelezte: "meg fogja vizsgálni azt is, hogy az új pénzügyi tranzakciós illeték hatályának az MNB egyes monetáris politikai eszközeire való kiterjesztése összeegyeztethető-e a szerződéssel".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2012.07.25 16:26

Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy a tranzakciós illeték sérti-e az MNB függetlenségét, összeegyeztethető-e az uniós szerződéssel, míg az ECB már ki is adta jogi szakvéleményét ahol lefekteti, hogy ez az illeték sérti az MNB függetlenségét!
Kérdem én: ezek szerint az MNB független az ECB-től, EU-tól (jogi értelemben), vagy nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html