Sargentini-jelentés - A Fidesz máris fenyegetőzik

A Fidesz szerint az EP-szavazás csaláson alapult, ezért jogilag érvénytelen. A szocialisták pedig úgy látják, egy normális demokráciában a kormány most távozna a hatalomból.
Vég Márton, 2018. szeptember 12. szerda, 17:00
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Gyorsan reagáltak a hazai pártok arra, hogy a magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentést szerdán az Európai Parlament (EP) megszavazta, a plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a dokumentumot. A Fidesz szerint például jogilag érvénytelen.

"Az EP bevándorláspárti többsége elfogadta a Sargentini-jelentést, ami Soros György bosszúja, ugyanis Judith Sargentini az ő embere - közölte a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté szerint jogilag érvénytelen döntéssel állnak szemben, politikailag pedig nem fognak engedni a zsarolásnak. A Fidesz országgyűlési határozatban fog válaszolni a jelentésre, melynek tervezetét a szerdán kezdődő kihelyezett frakcióülésen vitatják meg a kormánypárti képviselők. Kocsis szerint a lezajlott EP-szavazás egyértelműen csaláson alapult, hiszen a jelentés elfogadásához szükség lett volna a leadott szavazatok kétharmadára, ami nem volt meg.

Az ellenzéki pártok kicsit máshogy értékelték a történteket.

Mérhetetlen szégyen a Fidesz-kormányra nézve, hogy ilyen elmarasztalás még nem fordult elő az Európai Unió történelme során egyik országgal szemben sem. Orbán Viktor hatalmi tébolya kellett ahhoz, hogy Magyarország ellen elsőként megindítsák a 7-es cikkely szerinti eljárást - vélekedett a Jobbik.

Úgy látják: Orbán Viktornak és a Fidesz politikusainak a bűnbakkeresés, hazudozás és a hazaárulózás helyett önmérsékletet, önkritikát és alázatot kell gyakorolniuk ahhoz, hogy korrigálni lehessen ezt a példátlan büntetést.

A kormánynak távoznia kellene

Az MSZP szerint egy normális demokráciában a kormány ilyenkor önként távozik a hatalomból, de legalábbis elgondolkodik azon, hogy bűnei elfedésére meddig tarthatja még pajzsként maga elé a teljes nemzetet. "Nem volt véletlen, hogy egy magyar zászlót kihelyezve szavaztam meg a jelentés elfogadását. Ma ugyanis az az igazi hazafi, aki országát, nemzetét és gyermekeinket meg akarja védeni az orbáni rezsim erőszakos károkozásától" - fogalmazott Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. A DK pedig úgy kommentálta a szavazást, hogy annak eredménye nem jelent sem győzelmet, sem vereséget, hanem az egy magyar embereknek szóló biztatás, amely azt üzeni, hogy lehet ellenállni és változtatni a politikán.

Az LMP korábban egyértelművé tette, hogy nem támogatja a Sargentini-jelentés elfogadását, bár az abban szereplő, jogállamiságot érintő kritikák, bírálatok jelentős részét megalapozottnak találták. Ugyanakkor szerintük a jelentés sok szempontból felületes és keverednek benne az ideológiai jellegű és a konkrét intézményi kritikák, ami álláspontjuk szerint gyengíti a dokumentumot.

Újabb kétharmad!

Reagált még a Liberálisok is, ők üdvözlik, hogy Európa kiállt a magyar emberek szabadságáért és az alapvető emberi jogokért, felszólalt a magyar jogállam és a demokrácia védelméért, a magyar sajtószabadság, a Fidesz által megtámadott civilek, a tudományos élet és az oktatás függetlenségéért, és az uniós értékekért. Míg a Kétfarkú Kutya Párt a Facebookon ismertette álláspontját: "Újabb magyar siker! A Fidesz-KDNP ezúttal az Európa Parlamentben szerzett kétharmadot".

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2018.09.16 10:33

Komolyan nem értem a libsiket. Annyi valós visszaéléssel, lopással meg lehetne fogni orbán és bandáját, ehelyett egy ilyen nevetséges kamujelentést erőltetnek, azt is csalással tudják 2/3-al elfogadtatni.
A Mo-i jogállamiság miatt aggódnak, a saria bíróságok viszont nem zavarják őket a saját országaikban. A nők jogaiért erőlködnek, közben milliószámra telepítik be azokat akik a nőket nem is veszik emberszámba.
Véleménynyilvánítás és sajtószabadság kapcsán féltenek minket. Aztán mindig kiderül, h ők nem tűrnek semmilyen más véleményt. Aki másképp mer gondolkodni az rasszista, antiszemita, álhírterjesztő, náci. (persze igazi érvek nincsenek, lásd az itteni nácizó barmokat. Egy épkézláb gondolatuk sincs, nácizásal kimerül minden tudományuk :D)
Antiszemitizmussal vádolnak úgy h mindenféle zsidó rendezvény atrocitások nélkül lezajlik Mo-on, nyugaton meg rendszeresek a zsidók leköpködése/verése.
Szergender nyanya szerint már az óvodásokat is idegenellenesnek nevelik a Gólya, gólya gilice verssel. Amelyben török gyerek megvágta a magyar pedig gyógyítja. Ez pedig ugye nem pc, sőt felháborító. :DDDDD
Normálisak vagytok állibsi tetvek?
Most meg a színjátékot követő csalás után már a határvédelmet vennétek el, meg egy lapra vennétek a lengyel büntit a magyarral, h ne tudjuk egymást védeni,stb,stb... Mi ez a kétségbeesett kapkodás? Mitől féltek? Egy valós demokráciától? Ezzel csak európa józanabbik népét bosszantjátok. Minél erősebben markoltok, annál több homokszem pereg ki a szorítástokból.
Orbán malmára hajtjátok a vizet szerencsétlen buta idióták.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.09.15 10:01

@Czirok_a_gasztroblogger:
Nem vagy te véletlenül identitászavaros? Nagyon úgy néz munkásőrparancsnok elvtárs! Ismertem egy-kettőt aki megbolondult amikor rajta ütöttek a székházukon és lefegyverezték őket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.09.15 09:12

@zana: "esélye sincs OV.-nak vezető szerepre szert tenni Európában"
Nemtom van-e ilyen szándéka ov-nak, de hívei most kezdhetnek el bizakodni, mert te olyan hülye vagy, hogy még eddig mindig az ellenkezője történt a nagggyon megfontolt jóslataidnak. :DDDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.09.14 23:55

@krix6:
Ti a múlt és a sötétség árnyai vagytok Magyarországot tennétek tönkre, mint néhányszor már megtettétek.
Még ugrálok is a NER sírján!
Miben bíztok a de genere Orbánban? annak hamarosan vége, kész lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.09.14 23:52

@zana:
Előbb bukik el a nyugat a muzi inváziótól mint Orbán...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html