Gyorsan reagáltak a hazai pártok arra, hogy a magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentést szerdán az Európai Parlament (EP) megszavazta, a plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a dokumentumot. A Fidesz szerint például jogilag érvénytelen.

"Az EP bevándorláspárti többsége elfogadta a Sargentini-jelentést, ami Soros György bosszúja, ugyanis Judith Sargentini az ő embere - közölte a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté szerint jogilag érvénytelen döntéssel állnak szemben, politikailag pedig nem fognak engedni a zsarolásnak. A Fidesz országgyűlési határozatban fog válaszolni a jelentésre, melynek tervezetét a szerdán kezdődő kihelyezett frakcióülésen vitatják meg a kormánypárti képviselők. Kocsis szerint a lezajlott EP-szavazás egyértelműen csaláson alapult, hiszen a jelentés elfogadásához szükség lett volna a leadott szavazatok kétharmadára, ami nem volt meg.

Az ellenzéki pártok kicsit máshogy értékelték a történteket.

Mérhetetlen szégyen a Fidesz-kormányra nézve, hogy ilyen elmarasztalás még nem fordult elő az Európai Unió történelme során egyik országgal szemben sem. Orbán Viktor hatalmi tébolya kellett ahhoz, hogy Magyarország ellen elsőként megindítsák a 7-es cikkely szerinti eljárást - vélekedett a Jobbik.

Úgy látják: Orbán Viktornak és a Fidesz politikusainak a bűnbakkeresés, hazudozás és a hazaárulózás helyett önmérsékletet, önkritikát és alázatot kell gyakorolniuk ahhoz, hogy korrigálni lehessen ezt a példátlan büntetést.

A kormánynak távoznia kellene

Az MSZP szerint egy normális demokráciában a kormány ilyenkor önként távozik a hatalomból, de legalábbis elgondolkodik azon, hogy bűnei elfedésére meddig tarthatja még pajzsként maga elé a teljes nemzetet. "Nem volt véletlen, hogy egy magyar zászlót kihelyezve szavaztam meg a jelentés elfogadását. Ma ugyanis az az igazi hazafi, aki országát, nemzetét és gyermekeinket meg akarja védeni az orbáni rezsim erőszakos károkozásától" - fogalmazott Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. A DK pedig úgy kommentálta a szavazást, hogy annak eredménye nem jelent sem győzelmet, sem vereséget, hanem az egy magyar embereknek szóló biztatás, amely azt üzeni, hogy lehet ellenállni és változtatni a politikán.

Az LMP korábban egyértelművé tette, hogy nem támogatja a Sargentini-jelentés elfogadását, bár az abban szereplő, jogállamiságot érintő kritikák, bírálatok jelentős részét megalapozottnak találták. Ugyanakkor szerintük a jelentés sok szempontból felületes és keverednek benne az ideológiai jellegű és a konkrét intézményi kritikák, ami álláspontjuk szerint gyengíti a dokumentumot.

Újabb kétharmad!

Reagált még a Liberálisok is, ők üdvözlik, hogy Európa kiállt a magyar emberek szabadságáért és az alapvető emberi jogokért, felszólalt a magyar jogállam és a demokrácia védelméért, a magyar sajtószabadság, a Fidesz által megtámadott civilek, a tudományos élet és az oktatás függetlenségéért, és az uniós értékekért. Míg a Kétfarkú Kutya Párt a Facebookon ismertette álláspontját: "Újabb magyar siker! A Fidesz-KDNP ezúttal az Európa Parlamentben szerzett kétharmadot".

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.