Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szerint kormánya nem döntött arról, megvétózná-e, ha az Európai Tanács a jogállamiság megsértése miatt szankciókról szavazna Magyarország ellen - adta hírül a 444. Egyik helyettese szerdán ezt állította, ám eszerint tévesen.

A kormányfő elmondása szerint a magyar ügyet egy nem hivatalos kormányülésen vitatták meg, olyanon, ahol nem hozhatnak kötelező érvényű döntéseket. Hivatalos közlemény sem született a határozatról. Addig nem döntenek, amíg a szavazás nem kerül hivatalosan napirendre.

Elmondta, hogy ő is lát problémákat a magyar jogállamiság helyzetében, például ellenzi az egyetemek elleni fellépést (itt a lex CEU-ra utalt), illetve a menekültekkel szembeni embertelen bánásmódot.

Kraszimir Karakacsanov miniszterelnök-helyettes csak sajtónyilatkozatot tett. Szerinte egyébként az unós alapszerződés hetes cikkelyének élesítése a Varsói Szerződés 1968-as csehszlovákiai bevonulásához hasonlít.

Az ellentmondó bolgár nyilatkozatok mögött az ottani kormánykoalíció összetétele áll. Boriszov vezeti a nagyobbik kormánypártot, amely az európai néppárt tagja, ám Karakacsanov, az egyik kisebb, radikális párt vezetője.

A fotó forrása: Pixabay