Sáveltörlés: eshet a forint

Minden idők legdrágább eurója jöhet.
NAPI Online, 2008. február 27. szerda, 17:09
Fotó:

A forint valószínűleg minden eddiginél mélyebbre süllyedhet az euróval szemben, miután hétfőn eltörölték az intervenciós sávot, állítja a Royal Bank of Scotland egy elemzője. Az elemzés szerint az euró akár 290 forintra is drágulhat 2008 folyamán, annak ellenére, hogy a forint kedden háromhetes csúcson 257,96 forinton állt a közös fizetőeszközzel szemben.

A jegybank azért törölte el a sávot, hogy az erősödő forint anélkül csökkentse az inflációt, hogy kamatemelésre lenne szükség. Ez utóbbi ugyanis a gazdasági növekedést fogná vissza. Januárban az infláció mértéke 7,1 százalék volt, ami több mint kétszerese a jegybanki 3 százalékos célnak.

A jegybank abban bízik, hogy a sáv eltörlése bátorítani fogja a befektetőket azzal, hogy a valuta nemcsak egy bizonyos határig erősödhet. Az elemzés szerint azonban egy ilyen megfontolásnak akkor van alapja, ha az adott valuta minden értelemben közel áll az ostromlott sávhatárhoz , de pillanatnyilag a magyar fizetőeszköz kilométerekre van ettől, és a tőkepiaci tendenciák is inkább negatív irányba mutatnak. Hozzáteszik, hogy banknak kamatot kell majd emelnie, de csak némi forintgyengülés után.

HOZZÁSZÓLÁSOK