Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar lakosság jövedelmi és vagyoni helyzete érezhetően javult az utóbbi években. A Scale Research Bankindex kutatás adatai is folyamatos javulást mutatnak 2013 óta a hazai lakosság várakozásaiban a megtakarítási és hitelfelvételi képességgel, valamint az életszínvonallal kapcsolatban. Több mutatónál is többszörösére nőtt az optimisták aránya, de a jövedelmi és vagyoni javulás ígérete a többség számára még nem, vagy csak nagyon visszafogottan érezhető.

Egyre többen érzik azt, hogy bevételeik és kiadásuk egyenlege javul egy éven belül: míg 2013-ban a lakosság csupán 4 százaléka számított erre, addig 2018-ban már 9 százalék. Ezzel párhuzamosan a javulásra nem számítók aránya 82 százalékról 68 százalékra csökkent öt év alatt.

A jövedelmi várakozások javulásával párhuzamosan erősödött a a lakosság hitelfelvételi kedve is: amíg 2013-ban még csak 2 százalék számított arra, hogy egy év múlva bátrabban vehet fel hitelt, 2018-ban ez az érték már duplázódott és elérte a 4 százalékot. A bizonytalanokkal együtt is azonban csak a lakosság hatoda gondol bátrabban hitelfelvételre a következő egy évben.

A megtakarítási képességgel kapcsolatos várakozásokat pedig az mozgatja leginkább, hogy milyen mértékű jövedelmi növekedésre számítanak a lakosság tagjai. 2013-ban a lakosság csupán 4 százalék számított arra, hogy egy év múlva a jelenleginél többet tud majd megtakarítani, ezzel szemben 2018-ban ez az arány elérte a 9 százalékot. Nagyobb arányban számítanak a megtakarításaik növekedésével a Közép-Magyarországon, illetve Budapesten lakók, a férfiak, a 30-39 és az 50-59 évesek, valamint a legalább gimnáziumi végzettséggel rendelkezők.

Valós, rendszeres megtakarítónak még mindig a lakosság kisebb része tekinthető, ebben fordulat 2019-ben sem várható - állapította meg Schauermann Péter, a Scale Research Kft. ügyfélkapcsolati igazgatója. A lakossági hitelek értéke dinamikusan emelkedett az utóbbi években, ez folytatódhat idén is, de a hitelfelvétel a lakosság egy kis részének a kiváltsága csupán - tette hozzá a szakember.