Schäuble: nem szabad "sarokba állítani" Magyarországot

A nemzeti szuverenitás egy részének közösségi szintre emelésén alapuló új menekültügyi rendszert kell kidolgozni az Európai Unióban, Magyarországot pedig nem szabad "sarokba állítani" - mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egy pénteki lapinterjúban.
Inforádió, 2015. október 2. péntek, 13:39
Fotó: Reuters

Az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív CDU egyik legtekintélyesebb politikusa a Die Welt című német lapban megjelent interjúban hangsúlyozta, hogy olyan "rendet" kell kialakítani, amelyben az államok a "nemzeti felelősség" bizonyos részeit feladják Európa javára. Erre azért van szükség, mert "nemzetállami szinten csaknem tehetetlenül állunk a globalizációval szemben".

Erre példa a "menekültválság, ez is gyorsabban indít majd minket közös cselekvésre Európában" - mondta Wolfgang Schäuble.

Uniós szinten szabályozott menedékjogra és menekültpolitikára van szükség, "méghozzá gyorsan!" - tette hozzá.

Ennek a politikának választ kell adnia arra a kérdésre, hogy miként lehet a külső határokon is szabályozni a belépést az EU-ba úgy, hogy "továbbra is nagylelkűen befogadunk menekülteket", de "nem sodorjuk magunkat olyan helyzetbe, amelyben Európa tönkreteszi saját magát" - tette hozzá a német pénzügyminiszter, hangsúlyozva, hogy "ellenőrizni kell a belépést Európába".

"Az európai külső határokon dől el az a kérdés, hogy sikerrel kezeljük-e a menekültek és gazdasági bevándorlók beáramlását" - mondta Wolfgang Schäuble. Gyors és hatékony megoldásokra van szükség - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, nem helytálló-e Angela Merkel kijelentése, miszerint a menedékjog nem ismeri a felső határ fogalmát, a pénzügyminiszter azt mondta, hogy a kancellárnak meg kellett tennie ezt a kijelentést, különben előfordulhatott volna, hogy az alkotmánybíróság az alaptörvény tiszteletére inti.

Ugyanakkor minden jogrend ismeri a római jog alapvetését, amely szerint senki nem köteles a képességein, lehetőségein felül teljesíteni (ultra posse nemo obligatur) - tette hozzá Wolfgang Schäuble.

Az uniós menedékjog kialakítása nem lesz könnyű, de gyorsan el kell végezni a munkát, "nem évek, hanem hónapok" alatt. A legelső lépésben pedig ellenőrzés alá kell vonni a menekültáradatot, mert a helyzet súlyos, és akár még súlyosabb is lehet.

Az uniós integráció leginkább a válságokban mozdul előre, és a mostani válságnak is az lesz a hatása, hogy a folyamat a vártnál gyorsabban halad majd előre - fejtette ki a német pénzügyminiszter.

A tagállamok hajlandósága különböző mértékű, ezért ismét elő kell venni a kétsebességes Európa gondolatát - tette hozzá Wolfgang Schäuble. Szerinte az EU működéséről szóló szerződés módosítása nélkül ki lehet alakítani egy új menekültügyi rendszert, és a kezdeményezéshez Németország mellett Franciaország, Olaszország biztosan csatlakozik majd, és "remélhetőleg" Görögország is.

"Természetesen a kelet-európaiakkal is beszélni kell, és nem szabad Magyarországot mindig a sarokba állítani" - mondta a német pénzügyminiszter. Hozzátette: "a magyaroknak kell viselniük a Schengen-rendszer külső határára nehezedő nyomást".

Arra a kérdésre, hogy az általa felvázolt új Európa a határkerítések Európája lesz-e, Wolfgang Schäuble azt mondta, hogy "Európának kifelé világossá kell tennie, hogy ellenőrzi bejáratait", de "a kerítések Európája elképzelhetetlen".

Ugyanakkor Európa mint a "jólét régiója" felelősséggel tartozik az üldözöttek és a világ szegényei iránt - mondta a német pénzügyminiszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2015.10.02 16:45

Ez az ember tud valamit!!!
Már érti , ha elkészül a kerítés a Horvát oldalon , a Magyarok fognak diktálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2015.10.02 16:18

Az ejrópának túl nagy németek zsarolással megalapítják az USE-t! Nesze neked önálló nemzetek ejrópája! (az ángílusok jövőre hogy szavaznak majd, ennek tükrében?)

Ki az Eu-ból! Minél messzebb a kommunizmusnál is sötétebb, véresebb liberálbolsevizmustól, melynek egyik prominens képviselője a német pénzügyér.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2015.10.02 15:37

"a magyaroknak kell viselniük a Schengen-rendszer külső határára nehezedő nyomást"

Fognak talán a németek segíteni is abban, hogy ezt a nyomást elviseljük?

"Európának kifelé világossá kell tennie, hogy ellenőrzi bejáratait", de "a kerítések Európája elképzelhetetlen"

Schäuble egy mondaton belül került ellentmondásba: nézzen körül Magyarország déli határain, azután mondja meg, hogyan kellene kerítés nélkül ellenőrizni a bejáratokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zember, 2015.10.02 15:27

Itt a lényeg! Amig a provinciális magyarok röhejesen harcolgatnak Brüsszel ellen a nemzeti önrendelkezésük megőrzésén, egy ilyen menekült válság okozta ijjedelmükben boldogan fognak lemondani annak egy jó nagy szeletéről. (Hála Istennek)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html