Schmidt: demokrácia ürügyén megroppantanák a magyarok gerincét

Erős állításokkal teletűzdelt, a Nyugat és Magyarország viszonyának mozgatóira és a szolidaritás kölcsönös hiányának okairól írt véleménycikket Schmidt Mária történész, Orbán Viktor miniszterelnök volt tanácsadója, milliárdos vállalkozó, lapkiadó a Le Monde című francia napilap internetes oldalán.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 2. csütörtök, 16:10
Fotó: MTI Fotó

A Nyugat és Magyarország viszonyának mozgatóira és a szolidaritás kölcsönös hiányának okaira világított rá Schmidt Mária történész, Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt tanácsadója a Le Monde című francia napilap internetes oldalán megjelent írásában.

"Demokratikus országban élünk, és egyetlen percre sem felejtettük el a demokrácia értékét" - hangsúlyozta szerdán megjelent cikkében Schmidt Mária.

"Harminc évvel ezelőtt újra kezünkbe vettük a sorsunkat, hogy szabadon határozhassuk meg azokat az értékeket, amelyekhez tartani kívánjuk magunkat" - folytatta. "Éppen ezért különösen felháborító, hogy egyesek - leggyakrabban jelenlegi vagy egykori baloldaliak és kommunisták - hazug módon diktatúraként merészelik lefesteni le a magyar demokráciát. Nagy tapasztalatunk van a diktatúrával és képesek vagyunk megkülönböztetni azt a demokráciától" - fogalmazott a cikkben az 1956-os állami megemlékezésekért is felelős korábbi kormánybiztos.

"Nincs szükségünk leckékre olyanoktól, akik sohasem élték át a kommunista diktatúra rideg valóságát, és akik sohasem akarták tudni, mi is a szocializmus valójában, attól félve, hogy az igazság összekuszálhatná utópikus álomvilágukat" - tette hozzá a történész.

A kommunizmus végét követően tele voltunk ábrándokkal Nyugat-Európáról, de végül csalódás jutott osztályrészül. "Sem nagylelkűség, sem egy kedves gesztus, sem valamiféle új Marshall-terv nem volt. Piacainkat és állami szolgáltatásainkat felvásárolták. Úgy bántak velünk, ahogy a legyőzöttekkel szokás" - magyarázta az MTI szemléje szerint.

"Az unióban folyamatosan azt éreztették velünk, hogy kisebbségként tekintenek ránk. Például a 2008-as pénzügyi válság során sem számíthattunk szolidaritásra" - emelte ki a Terror Háza Múzeum főigazgatója, aki a 38 milliárdos családi vagyonával a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018 listán 31. legvagyonosabb magyarként rangsorolt Schmidt Mária.

Az Európai Unió és benne a hangadó nyugati elit képviselői eközben folyamatos ideológiai háborút vívnak ellenünk demokrácia fedőnéven - hangsúlyozta. "Alaposan alátámasztott ürügyekkel támadnak minket, ám azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy a maguk képére formáljanak bennünket, megtörjék ellenállásunkat, megroppantsák a gerincünket és összezúzzák identitásunkat. Mindezt a >liberalizmusra< hivatkozva teszik" - mutatott rá a korábbi kormánybiztos.

Azonban a "liberális elit fenyegetései nincsenek ránk hatással" - szögezte le. "Szabadon akarjuk eldönteni, hogy kivel és hogyan élünk együtt országunkban. Nem vagyunk hajlandóak követni mások diktátumait" - tette hozzá Schmidt.

"Soha senkit sem gyarmatosítottunk, tehát sohasem gyötört minket emiatt bűntudat, és kárpótlással sem tartozunk senkinek. Ha a nyugati országok úgy döntenek, hagyják, hogy elárasszák őket a migránsok, az az ő dolguk, és nekik kell viselniük a következményeket. Azt azonban nem várhatják el tőlünk, hogy szolidaritásról tegyünk tanúbizonyságot, mert ők sem vállaltak szolidaritást velünk" - hívta fel a figyelmet Schmidt Mária.

A fotó forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszaii, 2018.08.03 09:40

Ez a volt szdszes Mária Soros pénzén tanult 2 évig, és ez a görény mer listázni CEU tanárokat és MTA tagokat?
Ennél gerintelenebb, történelem hamisítóbb (56) embert nem ismerek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.08.03 09:01

Borzalmas , hogy állandóan folyik a körte almával összevetés, most van egy önként vállalt diktatura, elötte egy szovjet szuronyra épült volt, előtte egy német szuronyra épült volt, előtte egy első világháborzra trianonra épült volt, elötte többszáz évig habsburgra épült volt,előtte török volt, most már eléggé visszanéztünk, miért pont a kádári a fekete péter?
Mindenestre ilyen tolvaj egyse volt, amikor farkas flórián szerüen mindent visznek és még a romáb is lehagy minket, szlovák lengyelről már nem is beszélünk, na ezt sikerült.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.08.03 08:54

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2018.08.03 08:22

@Warlock:
A jobban élést ledekraláltad az anyagiakra. Gratulálok! Ez akkor a "jobban élés" titka. Ha van elég anyagid, akkor jobban élsz ?? Értem. Nos Orbán is így gondolkodik, ezért vesz el mindenkitől mindent, tuti ami már az övé, attól ő is boldogabb lesz. Egyre jobban érzem a tennivalókat. Amerikai-rendszerű szakszervezeti mozgalom kell. Aki olvasott róla, az tudja, ez mit jelent. Nem kislányos, alibi focit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2018.08.03 08:17

@Warlock:
Sokat gondolkodtam én is, hogy vajon melyik rendszer volt vagy van, amelyik jó volt vagy jobb.

Én maszek voltam Kádár alatt, így objektíven nem tudom megítélni a dolgokat és az ún. rendszerváltás előtt leléptem Németországba. De van egy óriási különbség a két rendszer között Kádár javára.

A lakás, az otthon szent volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html