Se Gyurcsány, se Orbán, se a jobb-, se a baloldal

Sem a kormánykoalíciót, sem a Fideszt nem tartja alkalmasnak az ország vezetésére Tölgyessy Péter elemző.
NAPI Online, 2007. október 31. szerda, 11:09
Fotó:

Minden ellenkező látszat - illetve egyesek esetén remény - ellenére szinte biztos, hogy 2010-ben Gyurcsány Ferenccel indul a választásokon az MSZP, hiszen nincs más jó jelöltje, annak ellenére, hogy népszerűségben immáron Kövér Lászlóval került egy szintre - mondotta Tölgyessy Péter elemző a Heti Válasznak adott interjújában. A kormány által elindított változtatásoknak vannak pozitív hatásai, mint például a felsőoktatási reform - a tandíjjal együtt -, ha jól működtetik. Ugyanakkor az egészségügyben veszélyes irányba halad a kormány, és sehol nincs kész mű, amire hivatkozni lehetne, hogy így működik a dolog, miután átalakították.

Ugyanakkor a választások után nem csupán a miniszterelnök szorult a megszorítások és a reformok kényszerpályájára, hanem az ellenzék is a magáéra. Az ukrán mintájú narancsos forradalom nem volt lehetséges Magyarországon, de Orbán Viktornak sikerült egy mederbe terelnie a második választási bukás után frusztrált, az őszödi beszéd után felbőszült jobboldali szavazótábort. A népszavazás a tiltakozás kifejezésének eszköze, de csak elfoglaltságot ad a híveknek, ahelyett, hogy e helyett átértékelnék az 1998 óta folytatott, két választáson már elbukott stratégiát.

Bár Tölgyessy szerint a magyar politika előtt álló roppant teendőkhöz képest tehetetlenek a baloldali pártok, a jelenlegi Fideszt sem látja igazán alkalmasnak a feladat megoldására. Orbán 2010-ben kaphat egy utolsó utáni esélyt, de a lengyel példa mutatja, hogy túlságosan jobbról beszélve nem lehet a világgal kommunikálni.

HOZZÁSZÓLÁSOK