Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sebastian Kurz osztrák kancellár és vele együtt a kormány elvesztette azt a bizalmatlansági indítványt, amelyet hétfőn kezdeményezett az ellenzék az osztrák parlamentben - olvasható a portálon.

Az indítványt megszavazta a szocialisa SPÖ, az eddig a kormánykoalícióban részt vevő Szabadságpárt, az FPÖ és a JETZT, ez pedig meghaladta az eltávolításához szükséges 92 mandátumot. Ez volt az első sikeres bizalmatlansági indítvány Ausztria történetében.

Egy hete hatalmas belpolitikai botrány tört ki Ausztriában: a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung videofelvételeket mutatott be egy 2017-es ibizai találkozóról. Az Osztrák Szabadságpárt vezetője, Heinz-Cristian Strache alkancellár a választások előtt néhány hónappal közbeszerzési győzelmeket ígért egy állítólag Vlagyimir Putyinhoz bekötött orosz nőnek, ha az megveszi Ausztria legbefolyásosabb bulvárlapját, és a kampányban Strache eszközévé teszi.

Heinz-Christian Strache lemondott, az FPÖ elnöke, és ennek nyomán a Kurz által vezetett Osztrák Néppárttal (ÖVP) alkotott kormánykoalíció is felbomlott, és részben szakértőkből álló kormány jött létre. Ausztriában szeptember elején előrehozott parlamenti választást tartanak.