BUX
39138

Segítség a svájcifrank-hiteleseknek - mit akarnak Orbán ellenfelei?

Míg a kormány a jelek szerint elégségesnek tartja a devizahitelesek megsegítésére az árfolyamgát-konstrukciót, amellyel a nehéz helyzetbe került adósok helyzetük jövőbeni javulására számítva időt nyerhetnek, az ellenzéki pártok sorra állnak elő saját ötleteikkel.

NAPI, 2011. augusztus 15. hétfő, 17:27

Kilenc pontban foglalta össze az MSZP devizahitelesek megsegítésére vonatkozó javaslatait hétfői sajtótájékoztatóján Szekeres Imre, a párt gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője. A szocialisták azt kezdeményezik, hogy szeptember 30-ig állítsák fel az állami eszközkezelőt, a hitelüket fizetni nem tudók számára biztosítsanak bérlakásokat, és jöjjön létre a bankok bevonásával egy közös ingatlanalap. Ezeket az intézkedéseket a bankadó egy részéből finanszíroznák - jelentette az MTI.

Az ellenzéki párt további javaslata ételmében a munkaadók önkéntes alapon átvállalhatnák alkalmazottaik törlesztéséből a 180 forint/frank feletti részt. Ismét kezdeményezik a magáncsőd intézményének bevezetését, valamint kártalanítási és hitelezési tervet készíttetnének, amelyet az Országgyűlés is megtárgyalna.

Ezzel párhuzamosan a parlament három, az ügyben érintett bizottsága áttekintené az eddigi hitelezési, árverezési és behajtási gyakorlatot - ismertette Szekeres Imre, hozzátéve: azt is kérik, hogy kezdődjön tárgyalás a bankszövetséggel, a bankfelügyelettel és a Magyar Nemzeti Bankkal a hitelezési folyamat visszamenőleges vizsgálatára.

Kormány-MSZP adok-kapok
A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság az MSZP kilencpontos csomagjára úgy reagált, hogy a szocialisták elkéstek a devizahitelesek megsegítésére vonatkozó javaslataikkal, és személyes felelősségük van a kialakult helyzetért."A szocialisták által nyolc év késéssel kiizzadt 9 pont finoman szólva megkésett annak a több tízezer családnak, akik ma alig bírják fizetni a lakáshitelük törlesztőrészletét, és akik 2003 és 2010 között semmiféle, a lakásvásárláshoz szükséges állami segítséget, otthonteremtési támogatást nem kaptak a szocialista kormányoktól" - kommentálta az államtitkárság a Szekeres Imre sajtótájékoztatóján elhangzottakat.Mint az MTI-hez eljuttatott közleményükben írták, a lakáshitelesekre nehezedő nyomás enyhítésére egy évvel az új kormány megalakulása után életbe léptek a kormányzati intézkedések, "míg Önöknek 2003 óta sikerült végre összeállítani kilenc pontot".Az MSZP a kormányzati nyilatkozatra reagálva azt közölte, hogy szerinte a Fidesznek semmilyen erkölcsi alapja nincs arra, hogy a devizahitelesek ügyében a szocialistákra mutogasson.

 

Az LMP az Index.hu hétfői cikkére hivatkozva követeli a kamatok és egyéb költségek csökkentését, egy valóban cselekvőképes ingatlankezelő felállítását és egy átfogó csomag kidolgozását a hitelkárosultak bevonásával. A portál írása ugyanis kimutatta, hogy a bankok a frankhitelek kamatainak emelésével mintegy 75-100 milliárd forint plusz bevételre tettek szert, vagyis - értelmez az LMP - bár a bankadót áthárították, az adósságválság megoldásából mégsem hajlandóak kivenni a részüket. A párt megítélése szerint a kormány eddigi tevékenysége a deviza-adósságok kezelésére elégtelen volt. A Bankszövetség minden olyan javaslatot visszautasított, ami a bankokat nagyobb, a felelősségüknek megfelelő tehervállalásra kötelezte volna, aminek indokaként legtöbbször a nagy terhet jelentő bankadót hozták fel - emlékeztet az LMP. A párt korábban határozati javaslatban szólította fel a kormányt arra, hogy kezdeményezzen új megállapodást a Bankszövetséggel, majd legkésőbb október 1-jéig nyújtson be új törvényjavaslatot. Ebben elő kellene írni, hogy

a lakáshitelek kezelési költségét a hitelfelvételkor irányadó árfolyamon számolják el, az adóson legfeljebb a hitelfedezetül szolgáló ingó és ingatlan értékét lehessen behajtani,az árfolyamgáthoz bevezetett gyűjtőszámlahitel költség- és kamatmentes legyen,a lakóingatlant végrehajtás céljából csak elektronikus árverésen lehessen értékesíteni.

Bevezetnék továbbá a magáncsőd inéztményét, az árfolyamgát programhoz kedvezményes földhivatali és közjegyzői díjakat rendelne, állami segítségnyújtást szorgalmaz a frankhitel miatt a bankokat perelő pertársaságok számára.A Jobbik azt szeretné, ha a devizahitelezés teljes rendszerét állami ellenőrzés alá vonnák - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel az MTI tudósítása szerint.

A képviselő elképzelésüket ismertetve azt mondta, hogy az adósságtömeg a kereskedelmi bankoktól körülbelül 50-70 százalékos töredék áron kerülne át egy nemzeti kríziskezelő ellenőrzése alá. Szerinte ez a bankoknak azért érné meg, mert ha a hitelek 30-40 százaléka bedől, akkor soha nem jutnak a pénzükhöz. Úgy látja, az államot sem érné érdemi kár, mert az adósok neki törlesztenének, csak már "emberbarát futamidővel, emberbarát részletekkel, egyedi áttárgyalási lehetőséggel".A kabinet intézkedéseit bírálva Z. Kárpát Dániel kijelentette, hogy a devizahitelesek problémája olyan nemzetgazdasági és szociális katasztrófa, "amellyel a kormány nemes egyszerűséggel nem foglalkozik nyaralás közben. Látható, hogy rövidgatyában, ilyen problémákat nem lehet megoldani".

Az ellenzéki képviselő, aki mellé egy a lakáshitelük miatt az öngyilkosságot választók sorsát szimbolizáló hullazsákot helyeztek el, úgy fogalmazott, ha a kormány nem tesz semmit az ügyben, akkor azzal vállalja annak felelősségét, hogy tragédiák tucatjai következhetnek be.