A régi ismerősök, barátok, osztálytársak megtalálása ma már nem túl nehéz feladat, ugyanis a közösségi oldalakon - például a Facebookon, Instagramon - rengetegen fent vannak, és rájuk lehet bukkanni. Előfordulhat azonban, hogy a célszemélyt vagy célszemélyeket mégsem találjuk meg.

Ebben az esetben sem kell kétségbe esni: a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) - amely egyebek mellett a személyes okmányainkat állítja ki - van kifejezetten ezt a célt kielégítő szolgáltatása.

A kapcsolatfelvétel kétféleképpen működhet. A KEK KH megkeresi a keresett embert, és írásban kér tőle hozzájárulást ahhoz, hogy a hivatal elárulja az adatait (név, lakcím) az igénylőnek, A másik verzió, amikor a KEK KH értesíti a célszemélyt, hogy keresse fel az igénylőt a megadott címen vagy telefonszámon. Az előbbi megoldás hivatalos neve  "írásos hozzájárulás kérése", az utóbbi pedig "értesítés, üzenettovábbítás" néven szerepel. Az állami személykeresőt nem csak a magánszemélyek használhatják, hanem a cégek is.

A szolgáltatásért pénzt kér a hivatal. Aki 1-5 személyt szeretne megtalálni, annak 3500 forintot kell fizetnie. Ha valaki 5-nél több emberre kíváncsi, akkor emberenként 730 forintba kerül a szolgáltatás. A pénzt akkor is ki kell fizetni, ha nem sikerül megtalálni a keresett személyeket. Például előfordulhat, hogy a célszemély nem áll szóba a hatósággal, nem hajlandó kiadni az adatait, esetleg nem veszi át a KEK KH-tól érkező értesítést. (Az állami személykeresőről és a szolgáltatásról pontos feltételeiről itt, a KEK KH oldalán olvashat részletesen.)