BUX
37954

Selmeczi: 45 nap elég a visszalépés eldöntésére

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság levélben fogja értesíteni a magán-nyugdíjpénztári tagokat - mondta Selmeczi Gabriella az InfoRádió Aréna című műsorában. A miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja a döntéshozatalra adott rövid határidőt azzal indokolta, hogy egyrészt szerinte 45 nap elég a döntéshozatalra, másrészt politikai viták elkezdtek forrósodni, a magánnyugdíjpénztárak mögötti érdekcsoportok pedig agresszív támadásba lendültek és reklámokra kezdték el költeni a befizetéseket.

NAPI, 2010. december 1. szerda, 08:51

Nem kell tennie semmit annak a magán-nyugdíjpénztári tagnak, aki vissza akar kerülni az állami rendszerbe, ez január 31-én automatikusan megtörténik. Aki viszont a magán-nyugdíjpénztárban kíván maradni, annak erről nyilatkoznia kell - mondta az InfoRádióban a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott.

A rövid határidőt azzal indokolta a politikus, hogy szerinte 45 nap alatt lehet dönteni a visszalépés kérdésében, emellett a politikai viták kezdtek forrósodni, míg a magán-nyugdíjpénztárak mögötti érdekcsoportok agresszív támadásba lendültek, és reklámokra kezdték költeni a befizetéseket.

Várhatóan decemberben 13-án szavaz a parlament a nyugdíjtörvényről, ezt követően a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság levelet küld a magán-nyugdíjpénztári tagoknak, amelyben részletesen, de közérthetően megmagyarázza a legfontosabb kérdéseket - fejtette ki Selmeczi.

Örökölhetőség kérdése

A miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja beszélt arról is, hogy a magán-nyugdíjpénztárbeli megtakarítások öröklésére kizárólag a házastárs vagy a bejegyzett élettárs jogosult. Ha valaki 2013 után hal meg, akkor házastársa vagy élettársa járadákszolgáltatásra jogosult, vagyis nem egy összegben, hanem az özvegyi nyugdíjhoz hasonlóan havi bontásban jut hozzá a pénzhez - tette hozzá.

A nyugdíjvédelmi megbízott elmondta, hogy jövő évtől csökkentik pénztárak működési és vagyonkezelési költségeit. Ugyanakkor azt is hozzátette: a kormány azt nem modellezte, hogy a csökkentett költségekből tudnak-e működni majd a pénztárak.

A nyugdíjvédelmi megbízott szerint a kabinet számít az önkéntes pénztári ágra. A kormánynak át kell gondolnia, hogy mivel lehetne még takarékoskodásra ösztönözni az embereket - tette hozzá. Matolcsy György miniszter a Stabilitás Pénztárszövetségtől erre vonatkozó javaslatot kért - mondta Selmeczi.

A takaró eddig ér

Az eredeti rendszer visszaállásával a 10 százalékos járulék is az állami nyugdíjkasszába kerül, így nem lesz kiesés - közölte Selmeczi, aki azt is kifejtette: a nyugdíjrendszer egyensúlyának megteremtésének egyik eszköze, hogy több gyermek szülessen, amelyet a kormány az adópolitikától remél.

A társasági adó mérséklése kifehéríti a gazdaságot, az államadósság és a költségvetési hiány csökkentése pedig beindítja azt, így ki lehet lépni a pénzpiacokra, az ország olcsóbb hitelt tud felvenni, és egyre jobban lehet ösztönözni a munkahelyteremtést - magyarázta a nyugdíjvédelmi biztos, aki ismét kiemelte: a kormány célja, hogy egymillió új munkahelyet teremtsen. Ez nagyobb járulék- és adóbevételeket jelent, és így lépésről lépésre lekerül a nehéz bilincs, amit az eladósodottság jelent - vélekedett Selmeczi.

A kormány célja annak elérése, hogy a nyugdíjkassza csak nyugdíjakat fizessen ki, a szociális elemek külön alapba kerüljenek, vagyis példaként a rokkantsági ellátást ne a nyugdíjkasszából, hanem adókból vagy hozzájárulásból finanszírozzák.

Meg lehet teremteni a nyugdíjalap költségvetésének egyensúlyát, ehhez be kell indítani a gazdaság motorját - hangsúlyozta.

A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott a kormány azon döntéséről, amelynek értelmében a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, és ami után teljes összegű öregségi nyugdíjat kapnak, amelynek megállapításába a szolgálati idő is beleszámít. A takaró eddig ér, nem volt mozgástér a költségvetésben, mégis meg tudták teremteni a fedezetét ennek az intézkedésnek - hangsúlyozta.

Meg kell vizsgálni a vagyont

Selmeczi a magánpénztári vagyonok vizsgálatával kapcsolatban elmondta: a sajtóban is publikált független szakértői elemzések szerint a vagyonból legalább 500 milliárd forint hiányzik, noha a pénztárak azt állítják, hogy átlagban egy százalékos reálhozamot érték el. Tudni kell, hogy történt-e simlizés - hangsúlyozta.