Selmeczi: másfél éven belül lesz egyéni számla

Stabil, megbízható, hosszú távon kiszámítható nyugdíjrendszert hozott létre a hétfőn elfogadott erről szóló törvény és a szerdai kormányülésen hozott határozat - mondta Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
MTI-Eco, 2010. december 16. csütörtök, 19:25
Fotó:

Minden magánnyugdíjpénztári tag levelet kap arról, hogy mi a teendője és milyen jogok illetik meg. A levél többek között az egyéni számláról, az örökölhetőségről, a veszteség jóváírásáról és a reálhozammal kapcsolatos lehetőségről szól majd - közölte Selmeczi Gabriella.

Selmeczi Gabriella elmondta, hogy azoknak, akik a magánnyugdíjpénztárból vissza akarnak lépni az állami nyugdíjrendszerbe, nem kell semmit sem tenniük, az automatikusan megtörténik, ha 2011. január 31-ig nem nyilatkoznak arról, hogy pénztári tagok akarnak maradni. Ha visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, akkor egyetlen teendőjük az, hogy rendelkezzenek a reálhozamról. Az automatikus visszalépés lehetőségéről azért döntött a kormány, mert a kötelező magánnyugdíjpénztári tagság is így történt - tette hozzá.

A magánnyugdíjpénztárban maradók január 31-ig az ország 36 pontján nyilatkozhatnak munkaidőben arról, hogy ők továbbra is magánnyugdíjpénztári tagok akarnak maradni. Ha szükséges, akkor meghosszabbítják a munkaidőt - mondta Selmeczi.

A külföldön tartózkodó állampolgárok a külképviseleten tehetnek nyilatkozatot. Aki akadályoztatott, az telefonon vagy levélben kérhet segítséget, hogy a biztosító felkeresse és megtehesse nyilatkozatát. Az akadályoztatott személyek számára indokolt esetben február 28-ig meghosszabbítják a nyilatkozat tételre a határidőt.

A visszalépők befizetése egyéni számlára kerül. Az MTI kérdésére Selmeczi közölte, hogy a tervek szerint másfél éven belül minden járulékfizetőnek egyéni számlája lesz.

A miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy akinek az állami nyugdíjrendszerben a szolgálati idő alapján már van jogosultsága és a magánnyugdíjpénztári tag marad, annak kiszámolják majd, hogy az állami rendszerben eltöltött idő után mennyi nyugdíj jár, és azt meg is kapja. (Jelenleg az öregségi nyugdíjhoz minimálisan 20 év szolgálati idő szükséges.) Az örökléssel kapcsolatban a kormánybiztos közölte, hogy az özvegy választhat majd, hogy özvegyi nyugdíjat, vagy elhunyt társa nyugdíj megtakarítását kéri járadékként.

Arra az újságírói kérdésre, hogy hosszabb távon miként alakul a járulékfizetők és a nyugdíjasok aránya, Selmeczi azt válaszolta: a nyugdíjrendszer "fenntarthatóságát az aktívak arányával kell növelni".

Más, a magánnyugdíjpénztárban maradók későbbi visszalépésének lehetőségét firtató újságírói kérdésre a miniszterelnök megbízott válasza az volt: "nem szándékozunk kinyitni a kaput". Selmeczi később az MTI-nek hozzátette: arra azonban van törvényi előírás, hogy ha egy magánnyugdíjpénztár a későbbiekben megszűnik, például csődbe megy, és a tag nem nyilatkozik egy másik magánpénztárba történő átlépéséről, akkor az állam gondoskodik róla, tehát visszatér a biztonságot adó állami rendszerbe - mondta a miniszterelnöki megbízott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

razarus, 2010.12.16 23:06

Selmeczi kapni fog a fonoketol... elszolta magat.
A kovetkezo egy even belul kiderul az, hogy marad-e magannyugdijpenztar talpon.
Ha nem, akkor a maradast valasztok automatikusan visszakerulnek az allami TB-be es igy lenyegeben nem vesztettek semmit, mert 2011-tol kezdone az allami TB-boli kirekesztes.
Gyakorlatilag kockazatmentesen lehet maradni az MNYP-ben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html