Vadászati védegylet: Semjén lett az elnök és nem jöhetnek a külföldi bérvadászok

Újraválasztotta Semjén Zsoltot a szervezet elnökévé az Országos Magyar Vadászati Védegylet választmánya. A rendőrség szerint a külföldi bérvadászok nem üzleti útra jönnének, amiből az következik, hogy a határzár idején nem jöhetnek be csak úgy az országba, ahogyan azt egy másik vadászati szervezet, az Országos Magyar Vadászkamara vélelmezte.
Tóth László Levente, 2020. szeptember 14. hétfő, 16:41
Fotó: Shutterstock

A vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVVV) választmánya egyhangúlag Semjén Zsoltot választotta újabb öt évre a szervezet elnökévé. Megválasztották az OMVV további tisztségviselőit is a 2020-2025-ös ciklusra. Az alelnökök: Jámbor László és Hrabovszki János, az ügyvezető elnök: Pechtol János, a Felügyelő Bizottság elnöke: Imre János, a Felügyelő Bizottság tagjai pedig: Szigethy Béla, Pászti Tibor, Polónyi György és Szalai Árpád lettek.

A tisztújító választmányi ülésen értékelték a vadgazdálkodás és vadászat elmúlt évtizedének helyzetét, eredményeit. Ezek tükrében a védegylet részéről optimistán néznek a jövő évi Vadászati Világkiállítás elé, amelyről a választmányt Kovács Zoltán, annak kormánybiztosa tájékoztatta.

Az OMVV egy civil szervezet, alulról szerveződik. Tagjai a területi vadászszövetségek (szám szerint 21), amelyek tagságát pedig a vadászatra jogosult szervezetek (zömében civil szervezeti formában működő vadásztársaságok) adják. Jelenleg hazánk összes - mintegy másfélezer - vadászatra jogosultja közül 1209 szervezet tagja valamely megyei szövetségnek, mely országosan 86 százalékos szervezettséget jelent. Az OMVV fő feladata a vadászatra jogosultak - tehát jogi személyek - érdekeinek képviselete.

Az OMVV nem tévesztendő össze az Országos Magyar Vadászkamarával (OMVK), amely a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, tehát az egyéni vadászok érdekképviseleti szervezete. Az OMVK részint hatósági feladatokat is ellát, és törvény hozta létre.

Korábban megírtuk, hogy az OMVK az a szervezet, amely úgy vélelmezte az Orbán Viktor által bejelentett, külföldieknek a magyar országhatáron történő belépésére vonatkozó lazításokat - ezek az üzleti tevékenységet végzőkre vonatkoztak -, hogy az a külföldi bérvadászokra is értelmezhető. A lazításra vonatkozó jogszabály kapcsán az OMVK sajátos értelmezését hivatalos helyről egy ideig senki nem erősítette meg, ennek ellenére 150-200 külföldi bérvadászt beengedtek az országba.

Végül Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter öntött tiszta vizet a pohárba, amikor a pénteki kormányinfón elmondta: az ORFK nem értelmezi üzleti útnak a vadászati tevékenységet, vagyis a külföldi bérvadászok mégsem léphetnek az ország területére korlátozás nélkül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2020.09.14 17:18

gratulálunk tömjén et-nak
a mély-katolikus
rénszarvas tolvajnak:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html