A kormány honlapján múlt hét kedden jelent meg az Oktatási Hivatal vizsgálata a Magyarországon működő 28 külföldi egyetem működéséről, mely többnyire csak adminisztratív problémákat tárt fel a Soros György által alapított Közép-Európai Egyetemnél (CEU). Ráadásul ezeket addigra az intézmény már elkezdte pótolni. Mégis megjelent egy tervezet a felsőoktatási törvény tervezett módosításáról, amely a 27 egyetemből egyedül a CEU-t érintené hátrányosan: megkövetelné ugyanis, hogy Magyarországon és az Egyesült Államokban is kampuszt működtessen, valamint államközi szerződést követel meg az oktatási tevékenységéhez.

A törvénymódosítás megvitatását a csütörtöki kormányinfón még szerdára ígérte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Pénteken mégis azt kezdeményezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy már hétfőn tárgyalják a javaslatot. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes viszont hétfőn már azt kérte, hogy 24 óra alatt, különleges eljárásban szavazásig vigyék a jogszabályt.

A javaslat gyors tárgyalásához és elfogadásához kétharmad sem kell, elég a feles többség. És mivel borítékolható, hogy a Fidesz-KDNP-sek megszavazzák, azt jelenti, hogy kedden szinte biztosan elfogadják a CEU ellehetetlenítését előidéző módosítást - írja a portál. Az Index arra is kitér, hogy Semjén kezdeményezése azt jelenti, hogy mindössze 3 órán át küldhetnek módosítókat a képviselők. Ráadásul a javaslat még a legilletékesebb kulturális és oktatási bizottság előtt sem járt, miközben kedden ez az első napirendi pont, ahol jó eséllyel átmegy a javaslat.

A törvénymódosítás ellen vasárnap mintegy tízezren tüntettek. A szervezők azt ígérték, hogy a javaslat sorsától függetlenül újabb demonstrációt szerveznek.