Semmi sem állíthatja meg Orbán Viktort

Simicska Lajos végleges távozásával a magyar közéletből megszűnt az utolsó lehetséges fenyegetés, amellyel Orbán Viktornak a belpolitikában szembe kellett néznie. Rendszerének ellenfelei nem látják a fényt az alagút végén.
Komócsin Sándor, 2018. augusztus 13. hétfő, 11:37
Fotó: AFP

A felbátorodott Orbán Viktor elbánt - ellenséggé vált - korábbi barátjával. A magyar miniszterelnök megszüntette azt a veszélyt, amelyet Simicska Lajos médiabirodalma jelentett. Ezzel a felütéssel tálalja olvasóinak a brit Guardian a Simicska-ügy legutolsó fordulóját. A kormányfő hatalmára a legnagyobb veszélyt az elmúlt években korábbi legjobb barátja jelentette - folytatódik a cikk.

Simicska és Orbán iskolás koruk óta ismerik egymást, az előbbi gazdasági és média birodalma segítette az utóbbit abban, hogy olyan hatalmat építsen ki Magyarországon, amellyel vélhetően egyetlen más vezető sem rendelkezik saját országa felett az EU-ban. Aztán bő három évvel ezelőtt drámai konfliktus robbant ki közöttük: a kormány ellenfelei - látva a liberális és baloldali ellenzék gyengeségét - abban bíztak, hogy Simicskának lehetnek olyan információi volt barátjáról, amelyek nyilvánosságra kerülése a bukását okozhatják.

Nem robbant

Ez az úgynevezett atombomba nem robbant az áprilisi parlamenti választások előtt, ellenkezőleg: a kormánypárt újabb kétharmadot szerzett. Így a miniszterelnök elérkezettnek láthatta az időt a Simicska jelentette veszély semlegesítésére. A volt oligarcha eladta minden média- és gazdasági érdekeltségét, az előbbiek a kormányhoz közeli kezekbe kerültek.

A Guardian idézi Láng Balázst, Kálmán Olga hírháttérműsorának producerét, aki elárulja, hogy a kormánybarát új főnökök nem töltöttek, csak lőttek. Felolvastak egy listát azokról, akiket kirúgtak (köztük Kálmánt). Aznap este beszélgető show helyett egy Orbán-beszédet ismételtek, ami Láng szerint erőfitogtatás volt. A producer elárulta a Guardiannak, hogy 25 évet húzott le sajtómunkásként, de most pályát változtat. Úgy lája Magyarországon immáron nincs értelme újságíróként dolgozni.

Lajos bátor volt

Lajos elég bátor volt ahhoz, hogy hátat fordítson a rendszernek, miután nem tetszett neki Orbán baráti viszonya Vlagyimir Putyin orosz államfővel - derül ki a Simicskával jó viszonyt ápoló Csintalan Sándor szavaiból. Nem tetszett neki a korrupció szintje - folytatja a tévészemélyiség - és bosszantotta az orosz befolyás mértéke. Simicska úgy látta, hogy aki egyszer kezet fog az orosz medvével, azt a medve előbb-utóbb keresztben le is nyeli.

Mások szerint egyszerűen összevesztek a koncon, miután új barátok jelentek meg Orbán körül, akik zsíros falatokat akartak szerezni az állami költésekből. Akármi volt is a hátterében az elhíresült g-napnak, utána Simicska vált a magyar ellenzék legnagyobb reményévé. Médiaérdekeltségei például azok közé a ritka sajtóorgánumok közé kerültek, amelyekben nyíltan lehet bírálni a miniszterelnököt és kormánya politikáját.

Nem lehet megállítani

Most, hogy a volt oligarcha feladta, belátható időre megszűnt az utolsó veszély, amellyel Orbán Viktornak szembe kellett néznie a belpolitikai porondon. Azt mondta nekem, nem volt más választása, mint mindent eladni - mondta a Guardiannak egy Simicskához közel álló neve elhallgatását kérő forrás.

Várakozások szerint a jövő májusi európai parlamenti választások előtt az Orbán-kormány fel fogja izzítani bevándorlóellenes kampányát. A régi-új miniszterelnök nemrégiben úgy fogalmazott, hogy harmadik elsöprő győzelme felhívás volt arra, hogy új érát építsen ki új kulturális trendekkel, közhiedelmekkel és társadalmi szokásokkal.

A politikai ellenzék úgy látja, nem tudja megállítani. Nem látom a fényt az alagút végén - idézte Gyöngyösi Mártont, a Jobbik frakcióvezetőjét a brit sajtóorgánum. Úgy tűnik reménytelen: mintha hegymászás közben elfogyott volna az utolsó kapaszkodó is, amelybe bele lehetne kapaszkodni a továbbjutáshoz. Csupán a csupasz felszín maradt.

A fotó forrása: Kisbenedek Attila/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ziziza, 2018.08.14 12:17

@matura:

Hülye, érdekes, mégiscsak a jobbik a legerősebb ellenzéki párt.... ergo, akinek esélye lett volna az ellenzékből, az a jobbik.... az összes többi egy leszerepelt, hiteltelen, kivénhedt párt.... Simicskának egy nagy hibája van, hogy a média birodalmát nem egy külföldi befektetőnek adta el, hogy legalább megmaradjon és legyen némi esélye, felülete azoknak akik valamit tenni akarnak a rendszer ellen...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.08.14 12:08

Igenis meg lehet állítani Orbánt! A mostani ellenzéki pártok erre ugyan nem alkalmasak, de van más lehetőség is.

Fogjanak össze a Fidesz-ellenes oligarchák és nyúljanak mélyen a zsebükbe: alapítsanak egy új nem liberális szocdem jellegű pártot, találjanak az élére hiteles és karizmatikus vezetőket, hozzanak létre saját médiabirodalmat és máris mehet a propaganda ezerrel.

Ja hogy ez sokba kerül és nem biztos, hogy megtérül? Akkor inkább ne tegyünk semmit és törődjünk bele, hogy még néhány évtizedig Fidesz-kormány fogja vezetni az országot...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.08.14 10:26

@krix6:
Már megint lopsz, igaz ez fideszesekkel elválaszthatatlan tulajdonsága. Orbán a G. ezt jó ha tudod nem Soros. Soros tiszteletre méltó bácsi, míg Orbán .... gé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2018.08.14 08:02

@krix6: Az előbb fog meghalni végelgyengülésben:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.08.14 00:12

@kanri:
Majd ha te beállsz G. soros elé...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html