Semmi jót nem remélnek a magyar exportőrök

Magyarországon a nagy exportálók minden eddiginél kedvezőtlenebbül látják üzleti helyzetüket és jövőbeli kilátásaikat - derül ki a Tárki Top 1500 kutatásának eddig ismertté vált eredményeiből.
NAPI Online, 2003. február 24. hétfő, 09:31
Fotó:

A Tárki 1998 óta kérdezi meg évente kétszer az 1500 legnagyobb exportáló feldolgozóipari céget üzleti helyzetükről és várakozásaikról. A 2003 januári felvétel során az 1500-ból 327 cég vezetőjét keresték fel kérdéseikkel, a felvétel az ágazat és az exportbevétel szerint reprezentatív.
Az eredmények szerint 2003 első félévében várhatóan nő a cégek beruházási aktivitása és csökken az üzleti várakozásokat övező bizonytalanság. ám ezzel együtt 1997 óta a legalacsonyabb szintre süllyedt a létszámbővítési szándékuk és várhatóan a tavaalyi alacsony szinten marad a megrendelések állománya. Süllyed a kapacitáskihasználtság (átlag 76-80 százalék közé tehető) és a termelési szint is.
A Nyugat-Európába irányuló export kilátásai nem javulnak számottevően, továbbra is erőteljesen romlik a cégek eredménypozíciója és a legnagyobb exportőrök e negatív tendencia folytatódására számítanak a következő fél évben. A legnagyobb exportálók 1998 óta a legkedvezőtlenebbnek ítélik a cégük üzleti helyzetét.

HOZZÁSZÓLÁSOK