BUX
41516

Semmi sincs rendben az élelmiszereknél

Vihar előtti csend honol az élelmiszerpiacon, ugyanis a termelők lazítottak az árnyomáson, tekintettel arra, hogy több áruféleségből megnőtt a kínálat, miközben a kereslet nem bővült, de a gabonaféleségek várható áremelkedése ősszel begyűrűzhet a húspiacra és a sütőipari termékekre is.

Hőnyi Gyula, 2010. augusztus 12. csütörtök, 14:13

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikkeA tej ára néhány héttel ezelőtt 4-5 százalékkal emelkedett - mondta lapunknak Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője. A húsnál is látszik némi áremelkedés, ami a takarmányárak növekedésével magyarázható, ám hozzátette: az nem látszik igazolódni, hogy a kategóriában 30-40 százalékos drágulás következhet be, mint ahogy azt korábban jósolták a termelők. Fodor szerint a kereslet lanyha, ilyen piacon nehéz árat emelni, és az import is belép, ha elszállni látszanak a belföldi árak.A zöldség-gyümölcs front jelzi, hogy ősszel ismét erősödhet az árindex növekedésében az élelmiszerek hatása. Paradicsomból nem lehet volument vásárolni az országban - mondta el Fodor -, így sok esetben importra kényszerülnek. Káposztaféleségből szinte semmi nincs és a gyümölcsök is rendre drágábbak, mint tavaly ilyenkor. Csak a dinnyepiac látszik megnyugodni, hiszen óriási a kínálat, viszont a meleg ellenére nem akarják venni a terméket.

Azzal, hogy júniusról júliusra jószerivel stagnáltak az élelmiszerárak, nem oldódott meg semmi - jelentette ki a Napinak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. (A KSH adatai szerint 0,1 százalékos havi csökkenés mutatkozott ebben a szegmensben.) Mint mondta, semmi sincs rendben az élelmiszerpiacon, hiszen ilyenkor a zöldség-gyümölcsök erőteljesen mutatkoznak az árindexben, és jellemzően nagyságrendekkel nagyobb havi árzuhanáshoz szokott a piac. Ráadásul az év/év adatokban növekedés mutatkozik, tehát az árak emelkedése nem állt meg. Ebben nyilvánvalóan szerepe van a forint-euró árfolyamnak is, hiszen a 280-as szint Vámos szerint az exportőröknek "aranybánya". Egyedül az importtal lehet kordában tartani a belföldi árakat, de ilyen árfolyam mellett az is kisebb hatást gyakorol. (Fodor szerint a az importparadicsom gyakran 30-40 százalékkal olcsóbb.)Az elemzők szerint augusztusban még folytatódik a mostani élelmiszerártrend, stagnálás, kisebb csökkenés következhet, de ősszel újra elindul az élelmiszerek drágulása, ugyanis - ahogy Fodor Attila figyelmeztetett - a kínálaton erősen látszanak az árvízkárok és az, hogy a magyar mezőgazdaság eddig képtelen volt magához térni.