Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Három év alatt mindössze 286 millió forint folyt be a kormány által 2011 áprilisában létrehozott államadósság elleni alapba - számol be a Bors. A lap szerint a legtöbbet Szomor Dezső gazdálkodó adta (több mint húszmillió forintot), de az egyik leggazdagabb magyar, Gattyán György is tízmilliót utalt. A politikusok közül Surján László és Matolcsy György is milliókat fizetett be.

"Nagyon lelassultak a befizetések, csökkent az érdeklődés is. Nem állt mellém senki. Óriásit csalódtam, teljesen elkeseredtem. Most, az év végén le is köszönök. A családom nevében ígértem fejenként kétmillió forintot. Ebből nyolcat már befizettem, még kettő hátra van, ezt idén beadom, de utána vége" - mondta a Borsnak Horváth Tihamér, az alap elnöke, aki azt nem szeretné, hogy megszűnjön az alap, de azt másnak kell majd vezetnie.

Alig pár ezret adunk

Tavaly májusban a Napi.hu is megírta, hogy az első jóváírás az alap számláján 2011 április 29-én egy 5000 forintos adomány volt. A jellemző befizetések néhány ezer-tízezer forintra rúgnak, ám 2013-ban a legnagyobb egyösszegű befizetés 5 millió forintra rúgott, míg 2012-ben 30 milliós adomány volt a csúcs. Ekkor egyébként 272,7 millió forint gyűlt össze az alapban, azaz közel egy év alatt mindössze 13-14 millióval nőtt az összeg.

Alapba való befizetést az állam annyiban ösztönzi, hogy a befizetett összeg meghatározott része leírható a cégek esetében a társasági adóból, míg magánszemélyek esetében az szja-ból vagy az ekho-ból. A befizetés anonim, így az adakozókból alig párat ismerünk.