Senki sem gondolta, hogy ekkora a baj

A magyarországi beruházások volumene éves alapon 4,9 százalékkal csökkent az idei második negyedévben – ez a Napi 3 százalékos visszaesést jövendölő elemzői konszenzusánál is sötétebb képet tár elénk; az ipari termelői árak júliusban havi alapon 0,2 százalékkal, éves alapon pedig 8,7 százalékkal nőttek.
NAPI, 2010. augusztus 31. kedd, 09:03
Fotó:

A beruházások volumene az első félévben 5,5 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál Magyarországon. A beruházások az a második negyedben az elsőhöz képest 0,6 százalékkal mérséklődtek.

A beruházási tevékenység második negyedévi 4,9 százalékos mérséklődésén belül az építési beruházások volumene 7,3 százalékkal kisebb volt a lakásberuházások és a nagyobb útépítések visszaesése miatt. A gép- és berendezésberuházások 1,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

A beruházások visszaesését azonban néhány nagy, egyedi beruházás mérsékelte, így például a járműgyártásban megvalósult jelentős fejlesztéseknek köszönhető a feldolgozóipar 4,7 százalékos növekedése, de ugyanígy egy-egy nagyberuházás emelte meg a pénzügyi, biztosítási tevékenység, a víz- és hulladékgazdálkodás és a művészet, szórakoztatás, szabadidő ágak volumenét is.

Az ipar belföldi értékesítési árai idén júliusban az előző havihoz viszonyítva 0,6 százalékkal csökkentek, a tavaly júliusival összehasonlítva azonban 9,9 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés árai az előző havinál 1,0 százalékkal, a tavaly júliusinál 7,5 százalékkal magasabbak voltak.

A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havihoz képest 0,2 százalékkal, az egy évvel korábbihoz mérten 8,7 százalékkal nőttek. A január-júliusi időszak egészében az előző év azonos időszakához viszonyítva átlagosan 2,0 százalékos árszintemelkedés következett be.

HOZZÁSZÓLÁSOK