Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A beruházások volumene az első félévben 5,5 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál Magyarországon. A beruházások az a második negyedben az elsőhöz képest 0,6 százalékkal mérséklődtek.

A beruházási tevékenység második negyedévi 4,9 százalékos mérséklődésén belül az építési beruházások volumene 7,3 százalékkal kisebb volt a lakásberuházások és a nagyobb útépítések visszaesése miatt. A gép- és berendezésberuházások 1,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

A beruházások visszaesését azonban néhány nagy, egyedi beruházás mérsékelte, így például a járműgyártásban megvalósult jelentős fejlesztéseknek köszönhető a feldolgozóipar 4,7 százalékos növekedése, de ugyanígy egy-egy nagyberuházás emelte meg a pénzügyi, biztosítási tevékenység, a víz- és hulladékgazdálkodás és a művészet, szórakoztatás, szabadidő ágak volumenét is.

Az ipar belföldi értékesítési árai idén júliusban az előző havihoz viszonyítva 0,6 százalékkal csökkentek, a tavaly júliusival összehasonlítva azonban 9,9 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés árai az előző havinál 1,0 százalékkal, a tavaly júliusinál 7,5 százalékkal magasabbak voltak.

A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havihoz képest 0,2 százalékkal, az egy évvel korábbihoz mérten 8,7 százalékkal nőttek. A január–júliusi időszak egészében az előző év azonos időszakához viszonyítva átlagosan 2,0 százalékos árszintemelkedés következett be.