A V4-ek mellett az ülésen, Prágában részt vett a Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Szövetsége, a Bulgária Nemzeti Gabonatermelőinek Szövetsége, a Horvát Agrárkamara és a Litván Agrárkamara is - idézi az MTI a közleményt.

A sertéshús alacsony árai különösen veszélyeztették a sertéshús-termelők megélhetését, akiknek most a gabonahiány miatt az összetett takarmányok emelkedő áraival is foglalkozniuk kell.

El kell érni, hogy legalább a költségvetési keret ne csökkenjen, és mivel a végső szót nem az agrárminiszterek mondják ki, így a költségvetéssel foglalkozó miniszterekkel, illetve a miniszterelnökkel is szükséges egyeztetniük az egyes országok kamaráinak - mondta Kis Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára, egyben a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke.

"Az nem elfogadható, hogy a következő 7 éves ciklusban kevesebb pénzért még több szabályozót kell teljesíteniük a gazdálkodóknak, éppen ezért szükséges, hogy reálértékben megmaradjon a forrás. Ezért egy rossz költségvetés mihamarabbi elfogadása nem lehet érdekünk, inkább legyen jó költségvetés hosszabb idő alatt. Ezzel együtt el kell érnünk, hogy felkészíthessük a gazdákat egy kevesebb támogatás melletti, minél versenyképesebb gazdálkodás elérésére. Ehhez Magyarországon a következő uniós költségvetési ciklusban - függetlenül az Európai Uniós (EU), illetve a hazai társfinanszírozás arányától - a NAK javaslata szerint egy 2 ezer milliárd forint keretösszegű Vidékfejlesztési program (Vp) szükséges" - tette hozzá.

Az ülésen többek között felhívták a figyelmet egyes kiskereskedők azon kezdeményezésére, hogy megszüntetnék a feljavított ketrecekben előállított tojások forgalmazását. A mezőgazdasági szervezetek képviselői egyetértettek abban, hogy nincs oka a megszüntetésének, hanem éppen ellenkezőleg számos előnye van, nemcsak az állatok jóléte és egészsége, hanem a fogyasztó szempontjából is - közölte a NAK.

A fotó forrása: Shutterstock.