Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbi gyakorlat alkalmazását feltételezve várható, hogy a legtöbb EU-n kívüli ország megtiltja a német sertéshús importját, melynek eredményeként Németországban ideiglenes túlkínálat alakulhat ki. Valószínűsíthető, hogy a német vágóhidak a beragadó húskészleteik minél nagyobb részét a saját piacaikon kívül próbálják majd elhelyezni és ennek keretei között szinte "bármilyen áron" a magyar kiskereskedelmi láncok felé is értékesítési ajánlatokat fognak tenni - írják a közleményükben.

A sertéságazat szereplői arra kérik a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncokat, hogy a várhatóan kialakuló rendkívüli piaci helyzettel ne éljenek vissza. A rövidtávú profitmaximálás helyett a hosszú távú, biztonságos hazai ellátás érdekét helyezzék előtérbe és ne vásároljanak és értékesítsenek irreálisan alacsony, a termelési költségeket nem fedező árral rendelkező külföldi sertéshúst.

Az elmúlt években a magyar sertéságazat a tenyésztés és a feldolgozás területén is jelentős fejlesztési beruházásokat hajtott végre. Mindezek eredményeként a megmaradt hazai piaci szereplők nagy része már nemzetközi szinten is versenyképesen gazdálkodik és az ő létüket veszélyeztetné az, ha a kényszerértékesített német hús miatt irreálisan alacsony árak alakulnának ki a hazai piacon.

A hús áresése magával hozná az élősertés árának csökkenését is, aminek következményeként pedig a hazai sertéstenyésztők jelentős része kerülne kilátástalan helyzetbe.

Julia Klöckner, a német szövetségi kormány mezőgazdasági és élelmezési minisztere csütörtökön jelentette be, hogy egy vaddisznótetemben kimutatták a pestist.

A fertőzött vadállat tetemére az ország keleti részén fekvő Brandenburg tartományban bukkantak rá, a lengyel határtól néhány kilométerre.