Sertéspestis: egyre nagyobb területet kell fertőzötté nyilvánítani

Mintegy kétezer vaddisznóban mutatták ki az afrikai sertéspestist Magyarországon a betegség tavaly áprilisi megjelentése óta - közölte az országos főállatorvos kedden az M1-en az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2019. október 8. kedd, 11:15
Fotó: Pixabay

Bognár Lajos szerint a nyár végén növelni kellett a fertőzött területet, és valószínűleg még tovább kell Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében. Szeptemberben a budakeszi erdészet egyik vadászterületén jelent meg az afrikai sertéspestis - tette hozzá.

A betegséget eddig csak vaddisznóban mutatták ki, a sertésállományt nem érinti - emelte ki Bognár, aki szerint emiatt, több mint egyéves tárgyalássorozat után, Szerbia ismét megnyitotta piacát a magyar friss sertéshús előtt, és bár a húskészítményekről még egyeztetnek, már csak a pontosítás maradt hátra, ezért hamarosan azokat is lehet szállítani.

Minden szállítmányt egy állategészségügyi bizonyítvány kísér, amely tanúsítja, hogy az áru mindenféle betegségtől mentes - magyarázta az országos főállatorvos.

A sertéspestis ellen a telep zártságát kell biztosítani, fontos a fertőtlenítés, és nem szabad élelmiszermoslékkal vagy zöld takarmánnyal etetni az állományt.
A vadászatra jogosultak feladata a tetemek gyűjtése, a beteg állatok kilövése, és az állománygyérítés - hangsúlyozta Bognár.

HOZZÁSZÓLÁSOK