A kukorica lassan lekerül a szántóföldekről, a vaddisznók visszahúzódnak az erdőkbe télre, így a sertésinfluenza októberre lecseng teljesen - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Nagy István agrárminiszter.

A kór a vaddisznók között terjed, arra ugyanakkor jó: hogy sokkal komolyabban vegyük az állat-egészségügyi előírásokat, hogy a házisertés-állományt meg lehessen védeni a sertéspestistől.

A legutóbbi Budapest-környéki, zárt területen kimutatott fertőzésből mintha az látszana, hogy az természetes úton nem kerülhetett ide a korábban fertőzött területekről, Kelet-Szlovákiából, illetve Észak-Magyarországról. A tárcavezető elképzelhetetlennek tartja, hogy egy sertéstenyésztő éjszaka vadászott, és ugyanabban a csizmában bement a saját telepére. Ez tilos.

- Ezt a fegyelmezetlenséget nem engedheti meg magának senki, akkor sem, ha ő a tulajdonos, mert óriási kockázatot hordoz magában. Ki kell mondanunk, ragályfogó tárgyakkal terjed a vírus - mondta a rádiónak Nagy.

A kór emberre teljesen ártalmatlan, semmilyen következménye nincsen az emberre nézve, még akkor sem, ha fertőzött hús készítményét fogyasztja valaki. Ha viszont egy fertőzött élelmiszert valaki eldob és azt megeszi a sertés, az megfertőződik.