Összefirkált bankjegyet kapott visszajáróként az egyik kollégánk. A bankjegy felismerhető, de jól látszik rajta a rajz. Ennek apropóján a Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza feltérképezte, mi a teendő az összefirkált vagy sérült bankjegyekkel.

A fő szabály szerint a nehezen felismerhető bankjegyeket és érméket senkinek nem kell elfogadnia, és nem forgalomképes az a bankjegy, amelyen bármilyen - a kibocsátásáról szóló MNB-rendeletben nem szereplő - rajz, színezés vagy írásjel található.

Így tehát az összefirkált bankjegyeket készpénzes fizetések során elfogadni nem kötelező. A sérült bankjegyek átválthatók egyes hitelintézeti és postafiókokban, illetve az MNB lakossági pénztárában

- közölte a jegybank.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fizetésnél lehet próbálkozni az összefirkált bankjeggyel, de vissza is utasíthatják azt. A pénztáros vagy cég döntésétől függ, hogy belemegy-e ebbe vagy tiszta bankjegyet kér a vásárláskor. Ez fordítva is igaz: a boltosnak sem kell elfogadni az összefirkált bankjegyet. (Ritkán, de találkozhatunk olyan bankjeggyel, amelyre halványan rá van írva egy-egy szám, de tapasztalatunk szerint ezeket minden további nélkül elfogadják az üzletekben.)

Az inkriminált visszajáróként kapott bankjegy a mémként terjedő O1G felirattal.
Kép: Napi.hu, Szabó Dániel

30 napos szabály a hiányos bankjegyekre

A nehezen felismerhető, valamint a sérült - például hiányos, szakadt, ragasztott - bankjegyeket az MNB-n kívül a hitelintézetek és a postahivatalok kötelesek azonos címletű, forgalomképes forintbankjegyekre cserélni. Abban az esetben viszont nem muszáj ezt megtenniük, ha az adott forintbankjegy valódisága nem állapítható meg egyértelműen.

Ha egy hiányos bankjegy legalább fele megvan, akkor másikra cserélhető az MNB pénztárában. Amennyiben viszont a sérült bankjegy felülete 50 százalék alatti, akkor azt a jegybank térítés nélkül bevonja a forgalomból. Az így bevont bankjegyet az MNB 30 naptári napig őrzi, majd megsemmisíti. A 30 nap alatt az érintettek bevihetik a hiányos bankjegy többi darabját, ha ezekkel együtt összejön az 50 százalék, akkor kicserélik.

Mikor sérült, hiányos, csonka a bankjegy?

Sérült bankjegyek közé tartozhatnak például a kimosott bankók. Azokat tekintjük sérült bankjegyeknek, amelyek fizikai, kémiai vagy egyéb hatás miatt megváltoznak. Továbbá azokat, amelyeknél a hamisítást megakadályozását célzó biztonsági elemek sérültek, például a hologramos csík nem látható vagy sérült. Hiányos pedig az forintbankjegy, amelyen legalább 10 négyzetmilliméternél nagyobb lyuk van. A csonka bankjegy az, amelynek a szélességéből vagy magasságából legalább 3 milliméter hiányzik.