Seszták Miklós kedden, a Magyarország élőben című műsorban arra kérdésre, hogy miután a villamos energia nagykereskedelmi ára az elmúlt években több mint 50 százalékkal csökkent, nem érné-e meg jobban atomenergia helyett külföldről importált villamos energiát használni, azt válaszolta, szeretnék elkerülni hogy a magas energiafüggőség tovább növekedjen. Hangsúlyozta, az orosz megállapodás piaci alapon született; az orosz fél pénzügyi befektetést akar, semmi mást. Nem lehet majd beleszólni a rezsicsökkentésbe vagy az adóemelésbe - mondta.

Bár a sérült fűtőelemeket 50 évig lehetne az atomerőműben tárolni, nem maradnak itt addig - mondta a miniszter. Hogy meddig, azt nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte. Hozzátette, elemzik, hogy Ukrajnát kikerülve más országon keresztül szállítsák majd azokat el.

Van hatástanulmány vagy nincs?

A fejlesztési tárca már kedden azt állította, hogy az atomenergia-kapacitás fenntartását célzó paksi bővítésről bárki számára hozzáférhető sok ezer oldalnyi előkészítő anyag, az Energiaklub ezzel ellentétes, valótlan állítással félrevezette a sajtót és a közvéleményt.

A Fővárosi Törvényszék június 20-án kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében elutasította az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesület keresetét, amelyet a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban közérdekű adat kiadása miatt indított az NFM ellen.

A bíróság közleményéből kiderül: azért utasították el a keresetet, mert a pert megelőző adatkiadási kérelem tárgya azon kormányhatározat alapján készült előkészítő anyagok kiadása volt, amelyek nem készültek el. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében az ítélettel kapcsolatban kiemeli: a paksi atomerőműről szóló döntéshozatali folyamat során a kormány még a saját maga által hozott jogszabályt sem tartotta be, mivel nem végezték el a megalapozó vizsgálatokat.


A közműszolgáltatásokról szólva kifejtette: a villany- és a gázszolgáltatások esetében no-profit, a víz- és csatornaszolgáltatás esetében nonprofit szolgáltatást terveznek. Vannak olyan szegmensek, amely nem tud profit nélkül termelni, a tulajdonosnak azonban nem az a célja, hogy a profitot osztalékként kivegye, hanem a szolgáltatás biztonságát növelő fejlesztéseket végezzen. A nonprofit társaság esetében ugyanakkor nem cél, hogy bármilyen hasznot termeljen - fejtette ki.

Az állam tulajdonszerzési terveiről közölte: a következő lépés a Főgáz további részesedésének megszerzése lehet. Az államnak minden olyan tulajdonszerzés érdekében áll, ami a rezsicsökkentés tervébe beleillik - mondta.

A miniszter az offshore vádakra reagálva azt mondta, egyetlen társaságban, egy kisvárdai autókereskedésben van 100 százalékos tulajdona. Külföldi társaságban soha nem volt tulajdona, de ügyvédként kapcsolatba kerülhetett ilyen társaságokkal. Az, hogy mi offshore, megítélés kérdése; Dániából nézve Magyarország is offshore hely lehet, mivel sokkal kedvezőbb az adózás - mondta.