Siker az MNB új devizacseréje

Hétfőn megtartotta első finomhangoló swap-tenderét a Magyar Nemzeti Bank, amelynek révén 200 milliárd forinttal emelkedett a bankrendszer forintlikviditása. Egy hónapos futamidejű, euróért forintlikviditást nyújtó swapokat kötött az MNB a bankokkal. Amennyiben a likviditási folyamatok indokolják, az MNB kész további finomhangoló tendereket tartani - olvasható az MNB hétfői közleményében.
portfolio.hu, 2016. október 17. hétfő, 17:26
Fotó: Napi.hu

Hétfőn megtartotta első forintlikviditást nyújtó FX swap tenderét a Magyar Nemzeti Bank, amelyen az 500 millió euró (150 milliárd forint) felajánlott mennyiségre 1,73 milliárd euró (530 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB 200 milliárd forint értékben kötött üzletet, azaz ennyivel emelte a bankrendszer forint likviditását. Az egy hónapos lejáraton meghirdetett swap-tenderen 13 bank vett részt.

Az MNB monetáris tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó FX swap finomhangoló eszközöket hoz létre, amelyek érdemi likviditási sokkok kezelését szolgálják. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank.

Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - idézi a Portfolio.hu a jegybank közleményét.

HOZZÁSZÓLÁSOK