Sikerült elkerülni a legrosszabb forgatókönyvet - itt vannak a számok

A reggel hatkor kiszivárgott javaslathoz képest nem változott az Európai Unió 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó, elfogadott, végleges többéves pénzügyi keretének (multiannual financial framework, MFF) főösszege. A tagállamok által elfogadott dokumentum az uniós kötelezettségvállalásokat a hét év alatt összesen az EU bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) kerek 1 százalékában, 2011-es árakon számítva 959,9 milliárd euróban maximálja, a tervezett kifizetéseknek pedig 908,4 milliárd eurónál szab határt.
MTI, 2013. február 8. péntek, 22:15
Fotó: Napi.hu

Az elfogadott MFF végül a reggeli javaslattal szemben 324,7 milliárd euró helyett valamivel többet 325,15 milliárd eurót szán a felzárkóztatást szolgáló kohéziós támogatásokra. A Magyarországra vonatkozó úgynevezett kiadási plafon a magyar bruttó hazai termék (GDP) 2,59 százaléka, vagyis Magyarország minden évben GDP-jének legfeljebb ekkora hányadát kaphatja azoknak a régióknak a felzárkóztatásának támogatásához, amelyekben a GDP nem éri el az uniós átlag 75 százalékát. A hét magyarországi régió közül hat ilyen. Emellett a felzárkózó térségeknek a reggeli javaslatnál további 160 millió euróval többet, 1,56 milliárd eurót irányoz elő.

A korábbi tervekkel ellentétben az elfogadott MFF Magyarország legelmaradottabb térségei esetében 75 helyett 85 százalékban maximálná az uniós finanszírozás arányát a támogatott projektekben. A keretköltségvetés emellett lehetővé teszi a vissza nem igényelhető forgalmi adó beszámítását is a támogatási összegbe, ami mellett Magyarország következetesen érvelt az egyeztetések folyamán. Ez, valamint a magasabb uniós finanszírozási arány becslések szerint éves szinten 210 milliárd forintos egyenlegjavulást jelent a magyar költségvetés számára ahhoz képest, mint azok a felhasználási szabályok, amelyekre az Európai Bizottság eredetileg javaslatot tett.

Az MFF a kohéziós fejezet mellett a foglalkoztatás növelése és a növekedés ösztönzése érdekében 125,6 milliárd eurót különítene el a versenyképesség növelésére. Ennek részét képezi az az úgynevezett Európai Összekapcsolási Eszköz, amely kifejezetten a határokon átnyúló infrastrukturális, közlekedési, energetikai és telekommunikációs beruházásokat támogatná összesen 29,3 milliárd euróval, amelynek harmadát, 10 milliárd eurónyi beruházást a kohéziós alapból kell megvalósítani.

A pénzügyi keret az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat, halászati és klímavédelmi kiadásokat tartalmazó fejezetet 373,18 milliárd euróban határozza meg, 15,69 milliárd eurót fordítana a többi között a migráció és a menekülthelyzet kezelését, a külső határok védelmét és a belbiztonságot támogató kiadásokra, 58,7 milliárd eurót az unió globális szerepvállalására, külpolitikára, humanitárius és fejlesztési segélyekre, végül pedig 61,63 milliárdot allokálna az adminisztráció, az intézményrendszer számára.

A kohéziós és az agrárdosszié kivételével az MFF összes többi fejezetében - hol kisebb, hol jelentősebb - lefaragás tapasztalható ahhoz képest, mint amit novemberben terjesztett a tagországok vezetői elé Herman Van Rompuy. Az Európai Unió történetében pedig először fordul elő, hogy a szervezet hétéves keretköltségvetése nominális csökkentést tartalmaz a megelőző periódushoz képest. A 2014 és 2020 közötti időszakban megengedett kötelezettségvállalások körülbelül 34,1 milliárd euróval maradnak el a 2007 és 2013 közötti szinttől.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

labandy, 2013.02.09 09:57

@toti72: a narancs 3 felugrik a fára és banánt majszol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.02.09 09:56

@toti72: figyú, kapunk 7000 milliárdot ebből a narancsszegfű birodalom kiépítheti a hajléktalanok éhség menetelők paradicsomát, és akkor a narancs égbe megy, a menetelők addig menetlenek amíg hajléktalanok nem lesznek és akkor lecsap rájuk a birodalom, bekényszeríti őket egy narancsmandarin luxus paoltájába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toti72, 2013.02.09 09:18

@labandy: Szerintem itt csak a te szinted neandervölgyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.02.09 09:06

No, akkor a közmunkások bérét le lehet vinni havi 1k-ra. A szociális ellátásokat megszüntetni. gyereknevelési ápolási dijjak kivezetése a rendszerből. A bölcsöde, ovoda is fizetős.

Narancs győzelem, zambia szintjéről 7000 millárd huffal elérhetjük a neandervölgyiek szintjét..az össze majom narancsot kajálhat a kárpát medencében.

Hará eu.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html