Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A december 31-én indult vuhani koronavírus már mintegy 12 ezer embert fertőzött meg. A járványnak - a szombat reggeli tájékoztatások szerint - már 259 halálos áldozata van. Magyarországi megbetegedésről egyelőre továbbra sincs hír, péntek este ugyan jelentettek egy gyanús esetet Debrecenből, de később a laborvizsgálatok nem mutatták ki a hivatalos nevén 2019-nCoV vírus jelenlétét. Viszont jelentettek már megbetegedést az Egyesült Államokból, Franciaországból, az Egyesült Királyságból, Németországból és a közeli Szlovákiából is.

Csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organisation - WHO) globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Valamint frissítette és szigorításokkal bővítette technikai ajánlásait a járványhelyzet megfékezésére. Ebben például javasolják, hogy a Kínából hazatértek, vagy onnan érkezőkkel érintkezésbe lépett emberek rendszeresen mossanak kezet, figyeljék az egészségi állapotukat, ha megfázásos, lázas, légzőszervi betegségek tüneteit észlelik magukon, akkor sürgősen forduljanak orvoshoz, valamint az egészséges emberektől is azt kérik, hogy lehetőleg két hétig kerüljék a társas érintkezést.

Erre az ajánlás sorozatra rímelő levelet küldött a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) is külföldi hallgatóinak pénteken. A kínai diákoktól - az angol nyelvű levélben - a fentieket kérik, valamint javasolják számukra is a gyakori tisztálkodást. A BGE azt kéri a diákoktól, hogy

a kínai hallgatók akár hazautaztak Kínába, akár nem jártak az országban, nem látogathatják a tanórákat 2020. február 16-ig. A hiányzásuk, óráktól való távolmaradásuk igazolt.

Emellett kérik, hogy jelentkezzenek az intézménynél az érintett diákok.

A Napi.hu egy olvasója jelezte, hogy olyan hallgató is megkapta a levelet az utasítással, akinek az anyukája ugyan kínai, de a diák maga sosem járt az ázsiai országban. Emiatt a távolmaradást kérő előírást meglehetősen rasszistának érzi.

Frissítés: A magyar hallgatóknak küldött levél pontosabb

"Az Egyetem vezetése felkérte a kínai hallgatókat, a velük, illetve Kínából visszaérkezettekkel közös szálláshelyen lakó hallgatókat, továbbá mindazokat, akik az elmúlt időszakban tértek vissza a fertőzés által érintett területekről, hogy 2020.február 16-ig ne látogassák az egyetemi foglalkozásokat és ne intézzék személyesen tanulmányi ügyeiket az egyetem oktatási épületeiben, azt elektronikus úton tegyék." - írták a magyar nyelvű diákoknak kiküldött tájékoztató levélben.

A WHO már említett ajánlása egyébként külön jelzi, hogy óvintézkedésből valóban szükséges a társas érintkezés minimalizálása, de csak indokolt esetekben. A BGE jó szándékú, de szerencsétlen megfogalmazású levele pont indokolatlan lépést kér a Kínában nem járt, onnan érkezőkkel nem kapcsolatba lépő hallgatóktól. A világszervezet külön hangsúlyozza, hogy a kommunikáció során kerüljék az ilyen félreértéseket, mert az felesleges pánikkeltéshez vezethet. Helyette azt javasolják az egészségügyi ellátórendszerben dolgozóknak, az államok és különböző intézmények, szervezetek vezetésének, hogy rendszeres és pontos tájékoztatást adjanak, túlzó lépéseket ne tegyenek.

Ahogy arról pénteken a Napi.hu részletesen írt, a koronavírus-járvány miatt - a fenti rosszul sikerült levélnél jóval durvább - valódi rasszista támadások érik a kínaiakat világszerte. Ezek egyelőre inkább csak verbálisak, de a helyzet - ahogy a korábbi SARS-járvány bizonyította - sokkal rosszabbra is fordulhat. Itthon már több fővárosi, ázsiaiak üzemeltette boltra írtak ki olyan üzeneteket a tulajdonosok, mint "vietnamiak vagyunk", vagy "több éve nem jártunk Kínában".