Van egy zöldség hazánkban, aminek 90 százalékát exportáljuk

Ahhoz képest, hogy az Európai Unióban Magyarország a hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztő, itthon megdöbbentően kevés fogy a termékből - írt az MTI a Világgazdaságra hivatkozva.
Domokos Erika, 2019. május 21. kedd, 07:57
Fotó: Pixabay

A piaci adatok szerint itthon nagyjából kétezer hektáron hozzávetőleg háromezer tonna spárgát termesztenek, amelynek 80-90 százaléka exportra megy, főként Németországba és Ausztriába.

A termék szezonja április végétől június elejéig tart, vagyis legalább olyan hosszú, mint az eperé. Ha a spárgaszezon kezdetekor induló importot is beleszámoljuk, április elejétől június közepéig jó minőségű spárgához lehet hozzájutni, vagyis nem csak egy-két hetes időszakban kapható ez a zöldség.

A magyar gasztronómia azonban csak mostanában kezdte nagyobb mértékben beilleszteni a kínálatba. Ennek az lehet az oka, hogy a rendszerváltás előtt az ételkészítési tankönyvek nem adtak megfelelő útmutatót a termék felhasználására.

A spárga - az export felfutása mellett - csak a kétezres évek második felében jelent meg rendszeresen, statisztikailag mérhetően a magyar háztartások menüjében. Itthon főleg levesként, párolva és (a zöld fajtát) grillezve fogyasztják, jellemzően köretként - írta a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.05.21 11:58

Ízetlen takony. Esetleg ízetlen szálkás takony.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html