Sikerzöldség hódít Magyarországon is

A kígyóuborka slágertermékké vált az utóbbi időszakban. A magyar uborkatermelőknek azonban fejfájást okoznak a spanyolok.
Csernátony Csaba, 2018. április 13. péntek, 17:28
Fotó: Napi.hu

Ahogy Nyugat-Európában, Magyarországon is tart a kígyóuborka-forradalom - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet legújabb piaci körképéből.

Spanyol probléma

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint ugyanis nyugat-európai országokban fejenként 2-2,2 kiló kígyóuborkát esznek az emberek, Magyarországon ez az érték 1,6-1,8 kiló, és az európai tendenciáknak megfelelően a magyarországi fogyasztás is dinamikusan növekszik és egész évben van kereslet a friss uborkára. A szakértők szerint az uborkapiac bővülésében pedig fontos szerepet játszik az úgynevezett minizöldségek, ezen belül a kisméretű uborkák népszerűsége is.

Magyarországon egyébként a kígyóuborka a saláta- és kígyóuborka-termés 15-18 ezer tonna között változik, 2017-ben megközelítette a felső értéket. A téli időszakban - a Spanyolországból érkező konkurens olcsó import miatt - nehéz gazdaságosan termelni az uborkát.

Itt tartanak

Ezt mutatja, hogy az év első hónapjaiban a piacot uraló spanyolországi kígyóuborka kilónként is ára az utóbbi hetekben 400-500 forint körül mozgott a Nagybanin. Eközben a magyar kígyóuborka termelői ára - bár 7 százalékkal csökkent tavalyhoz képest - így is magasabb, 639 forint kilónként.

Mindenár.hu élelmiszerár-összehasonlító oldal friss összeállítása szerint egyébként ezen a a héten Tescóban akciós a kígyóuborka, darabonként 135 forintot kérnek érte. A kígyóuborka bolti ára egyébként télen és tavasszal jellemzően 200 forint körül mozog, nyáron viszont 100-120 forint környékére mérséklődik az ár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pistapapi, 2018.04.14 23:38

@zana:
Nem a primőr árura értettem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.04.14 13:40

@Pistapapi:
Ez teljesen normális primőr esetében, egyszerűen azért mert melegebb van. Azt viszont soha nem értettem, hogy a magyar csemegeszőlő eltűnt a piacról szezonban is
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pistapapi, 2018.04.14 11:09

Hogy lehet az, hogy a hasító magor gazdaság drágábban állít elő mindent, mint amit kilométerek százairól hoznak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.04.14 09:50

Lesz hamarosan sírás eper ügyben is. 900 ft-ért vettem epret egy kilót az egyik áruházláncban tegnap, április derekán.
Sajnos vagy nem is biztos, hogy sajnos, vannak jobb adottságokkal rendelkező országok.
Majd átrendeződik a termelői piac, a modern korban nem gond az árumozgás, a mi zöldség-gyümölcs termelésünk még a szekeres világhoz és a vasfüggönyhöz alakult ki. Most ezen a téren forradalom zajlik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.04.14 07:49

Ha nem tetszik a termelőknek és "veszteségesek", akkor miért is termelnek?
El lehet menni a gyárba dógozni, ott van fix havi píz.
Vagy mégis jobban meglehet élni a támogatásokból?
Naná, hiszen mindig káruk van, nem éri meg termelni, csak épp nagy állat házakban élnek, mindig új drága autóval járnak, és akkora a hasuk, hogy biztos nem tudnak dolgozni vele.
De sír, és az adófizetőkből támogatják a jólétüket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html