Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ahogy Nyugat-Európában, Magyarországon is tart a kígyóuborka-forradalom - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet legújabb piaci körképéből.

Spanyol probléma

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint ugyanis nyugat-európai országokban fejenként 2-2,2 kiló kígyóuborkát esznek az emberek, Magyarországon ez az érték 1,6-1,8 kiló, és az európai tendenciáknak megfelelően a magyarországi fogyasztás is dinamikusan növekszik és egész évben van kereslet a friss uborkára. A szakértők szerint az uborkapiac bővülésében pedig fontos szerepet játszik az úgynevezett minizöldségek, ezen belül a kisméretű uborkák népszerűsége is.

Magyarországon egyébként a kígyóuborka a saláta- és kígyóuborka-termés 15-18 ezer tonna között változik, 2017-ben megközelítette a felső értéket. A téli időszakban - a Spanyolországból érkező konkurens olcsó import miatt - nehéz gazdaságosan termelni az uborkát.

Itt tartanak

Ezt mutatja, hogy az év első hónapjaiban a piacot uraló spanyolországi kígyóuborka kilónként is ára az utóbbi hetekben 400-500 forint körül mozgott a Nagybanin. Eközben a magyar kígyóuborka termelői ára - bár 7 százalékkal csökkent tavalyhoz képest - így is magasabb, 639 forint kilónként.

Mindenár.hu élelmiszerár-összehasonlító oldal friss összeállítása szerint egyébként ezen a a héten Tescóban akciós a kígyóuborka, darabonként 135 forintot kérnek érte. A kígyóuborka bolti ára egyébként télen és tavasszal jellemzően 200 forint körül mozog, nyáron viszont 100-120 forint környékére mérséklődik az ár.