Több mint 1500 hektárhoz jutottak Simicska Lajos érdekeltségei a Blikk számításai szerint. A lap peres úton megszerezte a Nemzeti Földalapkezelőtől (NFA) a pályázat nélkül 2013 októbere és 2014 októbere között kiadott állami földek és használóik anyagát, ebből derült ki, hogy többek között Simicska Lajos, illetve az ő érdekeltségeibe tartozó cégek is jutottak földekhez.

Körülbelül 30 ezer hektárnyi, vagyis nagyjából egy fél-balatonnyi olyan állami földterület van, amelyre vagy nem írt ki pályázatot az NFA, vagy nem hirdetett győztest. Mivel a földet művelni kell, ezeket a területeket minden évben megbízási szerződéssel adják ki gazdáknak vagy cégeknek. A földhasználók között felmerül Mészáros Lőrinc felcsúti fideszes polgármester neve is, aki az egyik legújabb cége, az Aranykorona Zrt. révén jutott néhány kisebb földdarabhoz, öt hektárhoz Székesfehérvár külterületén - derül ki a hvg.hu beszámolójából.

Csányi Sándor OTP-vezér agrárérdekeltségei is részesültek állami földekben: a Bólyi Mezőgazdasági Zrt. négyhektárnyi területe azonban eltörpül a tízezer hektáros birodalom mellett.

A földhasználók nem csak a művelésből gyarapodhatnak, hanem a hektáronkénti 70-100 ezer forintnyi területalapú támogatásból, vagyis egy évben összesen közel hárommilliárd forint közpénzt is bezsebelhetnek az érintettek.

A Blikk még októberben nyerte meg első fokon az NFA ellen indított pert, a bíróság döntése szerint nyilvános adatnak számít az is, hogy ki mekkora területű birtokot kapott az államtól, illetve hogy mekkora ellenszolgáltatást kötöttek ki a földhasználatért cserébe. Az NFA arra hivatkozott, hogy az adatkérés a gazdálkodásának számlaszintű, tételes ellenőrzésére irányul, de a bíróság döntése szerint nem vezethet az adatkiadás megtagadásához, hogy az adatmennyiség nagy terjedelmű és egy összesített országos listát jelent.