Simor: a forint azért gyenge, mert gyenge a magyar gazdaság

Az MNB elnöke szerint a további kamatcsökkentés például tovább gyengítené a forintot.
NAPI Online, 2009. február 9. hétfő, 09:15
Fotó:

Csak nagyon óvatosan használhatók a jegybanki eszközök az árfolyam befolyásolására, a további kamatcsökkentés például tovább gyengítené a forintot - figyelmeztetett Simor András jegybankelnök az MTV A szólás szabadsága című műsorában. Az MTI beszámolója szerint az MNB vezetője azonnali reformokat sürgetett, ám elismerte, hogy ezek hatása legkorábban 2012-13 körül lehet csak érezhető, és aki ennél gyorsabb javulást ígér, az szerinte nem mond igazat.

Kifejtette: a forint azért gyenge, mert gyenge a magyar gazdaság. Az alapprobléma megoldása tehát a növekedési potenciál erősítése - hangsúlyozta.


Az államcsődtől az ország ma messzebb van, mint két hónappal ezelőtt - mondta, és kifejtette: az októberi rendkívüli kamatemelés, az IMF és EU hitele tartalékot, lehetőséget, időt adott arra, hogy a kormány döntsön azokról a fundamentális átalakításokról, amelyek erősítik a magyar gazdaságot. Ezeket már régen meg kellett volna tenni, akkor a magyar gazdaság ma kevésbé lenne sebezhető - emelte ki, emlékeztetve arra, hogy több hónappal ezelőtt maga is sürgette ezeket a lépéseket.

A válságot így sem tudtuk volna elkerülni, csak kevésbé érintette volna az országot - mondta. A válságból van kiút, de meg kell tenni a régóta sürgető intézkedéseket: egyebek között ösztönözni kell a munkát, erősíteni kell a versenyt. "Ha nem lépünk, még rosszabb lesz a helyzet, előbb-utóbb a politikusok és az emberek is elfogadják, hogy ezen az úton nem lehet továbbmenni" - mondta.

A banki likviditást növelő intézkedéseket illetően kifejtette: azt reméli, hogy ezekkel a bankok bátrabban hiteleznek, de az MNB a problémát egyesül nem tudja megoldani, a hitelezésről a bankok döntenek, a jegybank csak a likviditást tudja biztosítani. Ahhoz, hogy a bankok hitelezzenek, az kell, hogy elhiggyék: a gazdaság növekedni fog - fűzte hozzá.

Figyelmeztetett arra is: ha a magyar gazdaság továbbra is olyan gyenge marad, mint eddig, más országoknál jobban vissza fog esni. Hozzátette azonban, hogy a ma beindított reformokkal sem lehet egyik napról a másikra eredményt elérni, ez egy két-három-négyéves, keserves folyamat, ami emberek százezreinek fog fájni.

HOZZÁSZÓLÁSOK