Két javaslat volt a tanács előtt, tartás és 25 bázispontos csökkentés, a testület jelentős többséggel a tartásra szavazott - mondta Simor András jegybankelnök az MNB monetáris tanácsának mai, az alapkamatot 7 százalékon hagyó döntését követő tájékoztatón. Ez azt jelenti, hogy a várakozások dacára sem volt szoros az eredmény, bár - derült ki egy újságírói kérdésre adott válaszból - ezúttal egynél több szavazat érkezett a vágásra. (Miután a 3:4-es szavazatarány szorosnak számított volna, minden bizonnyal ketten voksolhattak az enyhítésre.)

A tanácstagok úgy látják, hogy az adóváltozások és más adminisztratív intézkedések következtében a fogyasztóiár-index cél felett alakul a monetáris politika időhorizontján, az inflációs cél elérése csak 2014-ben valószínű. A tanács mindent megtesz annak érdekében, hogy a bejelentett kormányzati intézkedések árszintemelő hatásának ne legyenek másodkörös következményei, és az intézkedések közvetlen hatásának kifutása után az infláció a középtávú céllal összhangban alakuljon. - fogalmazott Simor.

Simor András szerint a kormány legújabb intézkedéscsomagja a korábban jósolthoz képest jövőre nagyobb hiányt fog ütni a költségvetésen, ezért a jegybankelnök arra számít, hogy lesznek további költségvetési intézkedések.

Hozzátette: a külső kereslet lassulása mérsékli a hazai exportot, emellett a felvevőpiacaink év második felétől várt élénkülését is jelentős bizonytalanság övezi. Ugyanakkor az elmúlt negyedévekben kiépült feldolgozóipari kapacitások termelésének felfutása ellensúlyozhatja a lassuló külső kereslet hatását. A belföldi kereslet várhatóan tovább mérséklődik az elkövetkező negyedévekben. A tartósan magas munkanélküliség, a csökkenő reáljövedelmek és az óvatos lakossági viselkedés csökkenő fogyasztást vetítenek előre, miközben a kedvezőtlen konjunktúra-kilátások, a nehezen kiszámítható üzleti környezet és a szigorú hitelfeltételek miatt a beruházási aktivitás is visszafogott marad.

A jegybank makroelőrejelzése nem változott a korábbiakhoz képest: a magyar növekedés jelentős mértékben elmaradhat a potenciális kibocsátástól, a lakosság jövedelmi helyzete és - a banki mérlegalkalmazkodás miatt - a hitelfeltételei is romlanak. A növekedés egyedüli támasza az export, ám a külső környezetben is a lassulás lesz érezhető. Idén recesszióra számít a jegybank, jövőre pedig szerény növekedésre - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az MNB honlapján közzétett közlemény szerint a monetáris tanács üdvözli a kormány és az Európai Unió, illetve a Nemzetközi Valutaalap közötti tárgyalások megkezdését. A változékony kockázati környezetben a megállapodás megkötése elősegítheti a kockázati megítélés tartós javulását. A kockázati prémium jövőbeni alakulása szempontjából az is kiemelten fontos, hogy a kormány elkötelezett maradjon a tervezett költségvetési hiánycél tartása mellett.

A közlemény kiemelte: kamatcsökkentésre a kockázati prémium tartós és érdemi csökkenése és az inflációs kilátások javulása esetén kerülhet sor. A kockázati prémium némileg mérséklődött a legutóbbi ülés óta, amit részben külső tényezők - így az ECB kamatvágása, illetve a feltörekvő piacokra áramló tőke - részben hazai tényező, mégpedig az IMF tárgyalások megkezdése, támogatott.