Simor a kiigazító lépéseket bírálja

A jövő évi hiánycsökkentő lépések legfeljebb ad hoc jellegűek lehetnek és mivel a források újraelosztását nem decentralizálták, nincs rá garancia, hogy később nem lesz újra túlköltekezés - véli a jegybankelnök.
NAPI Online, 2007. november 8. csütörtök, 15:04
Fotó:

A magyar kormánynak tovább kell mérsékelnie a kiadásokat, ha el akarja érni a 2009-re kitűzött hiánycsökkentési célt - jelentette ki Simor András jegybankelnök egy Budapesten, svájci befektetők részvételével rendezett fórumon. Az MNB első embere a Bloomberg beszámolója szerint úgy vélte, a jövő évi költségvetési terv reális a deficitmérséklési célok szempontjából, ám 2008-as nagyobb kiadáslefaragásokra nem lehet számítani, legfeljebb ad hoc jellegű csökkentésekre.
Hozzátette: az eddigi reformokat vasököl-mentalitással alakították ki, a források újraelosztását nem decentralizálták, és nincs rá garancia, hogy a rendszer nem esik vissza a túlköltekezés állapotába.

A Magyar Nemzeti Bank szerint akár 6 százalékra is eshet GDP-arányos államháztartási hiány az idén, a tervezett 6,8 százalékkal szemben, ahhoz azonban további strukturális reformokra van szükség, hogy 2009-ben a GDP-arányos hiány 3 százalék körüli szintre mérséklődjék - idézte az MTI Simor Andrást. A jegybankelnök az árfolyamsávval kapcsolatos kérdésre elmondta: valószínű, hogy hosszú ideig nem változik a mostani rendszer. Az MNB már javasolta, hogy szüntessék meg a forint árfolyamsávját, ám a kormány szerint egy ilyen lépés forint jelentős erősödéséhez vezetne, ami ártana az exportnak. Simor hozzátette: áprilisban tárgyaltak utoljára erről a kérdésről a kormány képviselőivel, azóta nem egyeztettek.

Újságírói kérdésekre a jegybankelnök az egészségügyi reform kapcsán aláhúzta: olyan intézkedésekre lenne szükség, amelyek fenntarthatóvá tennék az eddig elért megtakarításokat, például ösztönző rendszereket kellene kidolgozni az eredmények megőrzésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK