BUX
38240

Simor: az MNB-nek nem volt más lehetősége, mint a szigorítás

Ez egy szomorú nap - számolt be az MNB döntéséről Simor András elnök az ülést követően. Két lehetőség közül választhatott a tanács, az emelés és a tartás között. Végül azonban csaknem egyhangúlag szavazott az MT.

Domokos László, 2010. november 29. hétfő, 15:09

Az alapkamat 2010. április 27. óta állt 5,25 százalékon. A piaci várakozásokkal szemben 25 bázisponttal, 5,50 százalékra emelte holnaptól a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén a monetáris tanács. A döntést alapvetően befolyásolták a szerdán napvilágra kerülő inflációs jelentés megállapításai.A jegybanki stáb úgy számol, hogy a GDP idén 1,1 százalékkal nőhet (az augusztusi jelentés 0,8 százalékot várt), míg jövőre 3,5 százalék következhet, 2012-ben pedig már 4,0 százalék lesz. Az inflációs jelentés szerint az infláció 2010 egészében 4,9 százalék lehet (augusztusban még 4,7 százalékkal számoltak), majd jövőre 4,0, 2012-ben pedig 3,3 százalékra szelidülhet. Azaz az inflációs tartósan meghaladja a háromszázalékos célt, ezért az MNB-nek nem volt más lehetősége, mint a szigorítás - fogalmazott az elnök.Az augusztusinál erősebb forinttal számoltak, alacsonyabb olajárral. Annak ellenére, hogy a foglalkoztatottság elkezdett növekedni, a béremelkedés továbbra is visszafogott marad - ráadásul a munkaadók az szja-csökkentéssel újabb adut kapnak a kezükbe a bértárgyalásoknál - mondta Simor, aki szerint az inflációt 2012-ben is emelik a megmaradó válságadók.Rendkívül bizonytalan helyzetben próbálunk meg előre jelezni - fogalmazott az elnök. Egyrészt napról napra találkozunk újabb intézkedésekkel, ezek egy része olyan, amelyre nem volt még példa. Ezek alapvetően addicionális inflációs kockázatokat hordoznak. Évek óta érik költségsokkok a magyar gazdaságot, nagy az esélye annak, hogy a hosszú távú inflációs várakozások nem a három százalékos szint körül horgonyzódnak, hanem magasabban - fogalmazott Simor.Remélem, hogy az Index hírének nulla az igazságtartalma. Önmagában egy ilyen hír növeli az inflációs várakozásokat. Nagyon remélem, hogy ez csak kacsa - kommentált a jegybnak első embere. Az MNB szerint az inflációs cél emelése mindenkit negatívan érintene: a vállalatokat, a háztartások és az államot egyaránt.A pénztártagok teljes tagi vagyonának visszaáramlása 5-6 százalékos államháztartási többletet eredményezhet jövőre - válaszolta újságírói kérdésre Simor András, arra utalva, hogy az érvényes statisztikai szabályok szerint az államháztartásban az adott évben kell elszámolni a vagyonmozgást.

A jegybank elnöke elmondta: az új inflációs jelentés egy hete gyakorlatilag lezárult, így abban még a költségvetési törvényjavaslatban szereplő 500 milliárd forintot meghaladó magánnyugdíjpénztári vagyon visszaáramlásával számolt az MNB stábja, s annak alapján a jövő évi államháztartási hiány bőven a 3 százalékos hiánycélon belül alakul.Az azóta nyilvánosságra került javaslatok hatását még nem tudták figyelembe venni a jelentés összeállítói - tette hozzá.

A hétfői MT-ülés rövidített jegyzőkönyve 2010. december 8-án 14 órakor jelenik meg.