Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gazdaságpolitika fő feladata az ország tőkevonzó képességének javítása kell legyen. Ez nemcsak a külföldi, hanem a magyar tulajdonú cégekre is vonatkozik. A finanszírozási költségek csökkentését pedig - a kedvező nemzetközi környezet mellett - a kiszámíthatóság, a 3-5 évre való tervezhetőség biztosítja - jelentette ki Simor András leköszönő MNB-elnök a HBLF fórumán. Véleménye szerint a visszafogott külső kereslet és a magas magyar adósságszint miatt törékeny helyzetre kell készülnünk. A fő problémát a beruházások csökkenése és az alacsony termelékenység jelenti, a viszonylag jól alakuló munkaerőpiac pedig ezen nem képes változtatni. A monetáris politika pedig az árstabilitás elérésével, a kiszámítható üzleti környezet biztosításával járulhat hozzá - fogalmazott Simor.

Fenyeget a hólabda

A viszonylag magas áht-deficit ellenére az úgynevezett hólabda-hatás tartja magasan az államadósságot: az alacsony reálkamat mellett ugyanis zsugorodik a gazdaság. A piaci elemzők nem számítanak arra, hogy a közeljövőben érdemben gyorsulna a gazdaság. Jövőre sem várható, hogy a magyar gazdaság elérné legalább a 2007-es szintet - szemben a régió többi országával. Külső piacainkon szinkronizált mérlegalkalmazkodás zajlik, ennek is következménye, hogy a magyar külkereskedelmi aktívum nem képes tovább növekedni. Ezt jelzi, hogy az export már csak a világpiac bővülésével együtt képes nőni, nem pedig azt felülmúlva.

A munkaerőpiac reformja nem lesz elég

Lelassult a magyar felzárkózás az uniós átlaghoz képest, sőt 2014-re a régió minden országa - Románia kivételével - megelőzi minket - állapította meg Simor. A magyar gazdaság potenciális növekedése 2012-ben a nulla szint közelébe jutott.

A termelési tényezők közül a munkapiac kínálati oldalán már érezhetőek a válság idején meglépett intézkedések, csakhogy a cégek nem igényelnek egyre több munkaerőt, sőt a munkaerő-keresletük az utóbbi időben csökkent. A tőke esetében nagyon rossz a helyzet: a beruházási ráta történelmi minimumra esett. A harmadik termelési tényező, a termelékenység javulását pedig a bizonytalan növekedési kilátások és a finanszírozási korlátok egyaránt akadályozzák. A bankhitel mellett a működőtőke-beáramlás is elapadt, miközben a már itt működő vállalatok nagyon kevés profitot fektetnek be újra.