Simor: gondok lehetnek az euróval

Az MNB elnöke szerint a közös európai valuta előtt komoly kihívások állnak. Simor András szerint Magyarországnak ennek ellenére kiemelt helyen kellene foglalkoznia a csatlakozás lehetőségével.
NAPI, 2010. szeptember 3. péntek, 11:46
Fotó:

A nemzeti bank elnöke osztrák konferencián arra figyelmeztetett, hogy az euró előtt komoly kihívások állnak, ám ez nem jelenti azt, hogy a közös valuta teljesítménye nem érdemel elismerést. Simor András szerint Magyarországnak továbbra is törekednie kell az övezethez történő csatlakozáshoz, ám az ERM-II-es rendszerbe való belépést csak stabil gazdasági környezetben érdemes megfontolni - írta a marketnews.com.

Az MNB elnöke nem temetné az eurót, ám mindenképp levonná a tanulságot Görögország példájából; Simor szerint Magyarország csatlakozás iránti elkötelezettségét csak megerősítette a válság, amely egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a konvergenciát csak stabil alapokon lehet elkezdeni.

Simor András szerint az euró-csatlakozás várható előnyei mellett nem szabad megfeledkezni annak hátrányairól sem; az MNB elnöke szerint a befektetők ugyanis a várt kedvező hatások miatt könnyen felülemelkednek a veszélyeken, főként pedig annak lehetőségén, hogy a gyenge fundamentumokra épülő gazdaságokban könnyen lufik alakulhatnak ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK