Simor: gyorsabb növekedési pályára kell állítani a gazdaságot

Magyarországnak kezelnie kell a jelentős adósságállományt és a devizahitelek magas arányát, miközben a gazdaságot a korábbinál gyorsabb pályára kell állítani - mondta az MNB elnöke.
NAPI, 2010. november 4. csütörtök, 10:01
Fotó:

A fegyelmezett költségvetési politika és a háztartások megtakarítási hajlandóságának emelkedése mellett a magyar gazdaságnak több nagy kihívással is meg kell birkóznia a jövőben - mondta Simor András, a jegybank elnöke a Cambridge-i Egyetemen. Gondot okoz a nemzetközi mércével is magas államadósság, és a még sokáig fennmaradó devizahitel-állomány. Külön nehézséget jelent, hogy ezeket a problémákat úgy kell kezelni, hogy közben a gazdaságot is egy korábbiaknál gyorsabb, de egyúttal fenntartható növekedési pályára kell állítani - hangsúlyozta Simor András.

Az MNB-elnöke a Cambridge-i Egyetem oktatóiból és diákjaiból álló hallgatóságának beszélt arról is, hogyan és miért érintette Magyarországot a gazdasági-pénzügyi válság. Részletesen kifejtette azokat az eszközöket, amelyeket a magyar kormány és a jegybank alkalmazott a válságból való kilábalás érdekében, majd összegezte azokat a kihívásokat, amelyek az ország előtt állnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Veczelin, 2010.11.04 13:12

Igazán tarthatott volna itthon, a Meggyessy -, később a Gyúrcsány kormánynak is előadást, hogy ne vigyék válságba az országot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html