Simor hazajött megvédeni a forintot, pénteken MT ülés lehetet

A Népszava információi szerint tegnap rendkívüli MT ülést tartottak a Magyar Nemzeti Bankban, miután Simor András elnök szabadságáról hazatérve összehívta a testületet.
NAPI Online, 2009. március 7. szombat, 08:18
Fotó:

A Népszava értesülései szerint tegnap hazatért szabadságáról Simor András, az MNB elnöke, és péntek estére rendkívüli Monetáris Tanács ülést hívott össze megvitatni, mit tehetnek a forintgyengülés megakadályozására. A lap elemzőkre hivatkozva úgy véli, kb. 500 millió euróval kellene interveniálni ahhoz folyamatosan, hogy 300 alá nyomják vissza a kurzust.

A Népszava informcációi szerint, többekben megütközést keltett, hogy Simor András éppen azon a héten ment szabadságra, amikor a forint újabb mélyrepülésbe kezdett, és lényegében minden­nap történelmi mélypontra került. Legalábbis felróják neki, hogy nem szakította meg szabadságát - csak tegnap. Simor - vélhetően közvetlenül szabadsága előtt - interjút adott a HVG-nek, amely ugyancsak hozzájárulhatott a forint gyengüléséhez. A jegybank elnöke, akinek a törvény szerint „elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása", egyebek között azt mondta: addig kevés esélyt lát a belépésre az eurózóna előszobájának tartott ERM-II. árfolyamrendszerbe, amíg a forintárfolyam jelentős kilengéseket produkál. Simor bírálta a kormányt, mondván, az ország csak vergődik perspektíva nélkül-írja a lap. A cikk felhívja a figyelmet, hogy a törvény ugyanakkor úgy fogalmaz, hogy a jegybank „elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül, a rendelkezésére álló monetáris politikai eszközökkel támogatja a kormány gazdaságpolitikáját". Kérdés - veti fel a lap -, hogy Simor nyilatkozatával átlépett-e egy határt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

topista, 2009.03.07 15:37

Nem kifogásolni kell!!! Segíteni kell és támogatni a törekvéseit. Ez az örökös mit csinál rosszul már az agyamra megy.Mit csinálunk jól !!! erről kell pofázni!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html