Simor: Jó irányba tett jó lépés a Gyurcsány-csomag, de kevés

Ne az euró bevezetéséhez szükséges kiskapukat keressük, hanem a kritériumokat teljesítsük
NAPI Online, 2009. március 5. csütörtök, 10:57
Fotó:

Az ERM-II. árfolyamrendszerbe akkor lehetne belépni, ha már valamelyest csökkent a forint volatilitása, valamint nem csak egyet teljesít Magyarország az eurózóna-csatlakozáshoz szükséges négy feltételből. "Végre neki kéne gyürkőzni a maastrichti kritériumok teljesítésének, és nem az euró bevezetéséhez vezető kikapukat kellene tovább keresgélni" - mondta Simor András jegybankelnök a HVG-nek adott interjújában.

A áht-hiány ugyan már megfelel a nemzetközi standardnak, azonban ennél lényegesebb, hogy a GDP-hez viszonyított államadósság növekedése megálljon, mivel ma leginkább ez rontja Magyarország hitelképességét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy államcsőd közeli helyzet lenne - válaszolta kérdésre Simor. Az állam tudja finanszírozni a hiteleit és azok kamatait, s képes eleget tenni egyéb vállalt kötelezettségének, mint például a közalkalmazottak bérének vagy a nyugdíjaknak a kifizetésének. Igaz, ebben nagy szerepe van az IMF-től és az EU-tól kapott 20 milliárd eurós hitelkeretnek.

A Gyurcsány-csomag ugyan "jó irányba tett jó lépések"-ként jellemezte az MNB-elnök, hozzátéve, hgoy "nem elegendők sem mélységükben, sem ütemezésükben". Elsősorban a költségvetési újraelosztás magas arányán és a túl alacsony foglalkoztatottságon kellene változtatni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zozonrg, 2009.03.05 13:28

Túl alacsony a foglalkoztatotság?Az esztergomi Suzuki gyárban kb.2500 szlovák dolgozik.A magyar munkavállalókat elküldték had legyen még rosszabb a helyzet.Fico meg röhög, hogy ezek a bolond magyarok eltartják az ő adófitetőit!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html