Az ERM-II. árfolyamrendszerbe akkor lehetne belépni, ha már valamelyest csökkent a forint volatilitása, valamint nem csak egyet teljesít Magyarország az eurózóna-csatlakozáshoz szükséges négy feltételből. "Végre neki kéne gyürkőzni a maastrichti kritériumok teljesítésének, és nem az euró bevezetéséhez vezető kikapukat kellene tovább keresgélni" - mondta Simor András jegybankelnök a HVG-nek adott interjújában.

A áht-hiány ugyan már megfelel a nemzetközi standardnak, azonban ennél lényegesebb, hogy a GDP-hez viszonyított államadósság növekedése megálljon, mivel ma leginkább ez rontja Magyarország hitelképességét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy államcsőd közeli helyzet lenne - válaszolta kérdésre Simor. Az állam tudja finanszírozni a hiteleit és azok kamatait, s képes eleget tenni egyéb vállalt kötelezettségének, mint például a közalkalmazottak bérének vagy a nyugdíjaknak a kifizetésének. Igaz, ebben nagy szerepe van az IMF-től és az EU-tól kapott 20 milliárd eurós hitelkeretnek.

A Gyurcsány-csomag ugyan "jó irányba tett jó lépések"-ként jellemezte az MNB-elnök, hozzátéve, hgoy "nem elegendők sem mélységükben, sem ütemezésükben". Elsősorban a költségvetési újraelosztás magas arányán és a túl alacsony foglalkoztatottságon kellene változtatni.