Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Ha a jegybank lépései kiszámíthatatlanná válnak, az jelentősen rontana a helyzeten" - idézte a Reuters Simor Andrást a pénteken hajnalban közzétett interjúban. Ehhez kapcsolódóan a brit hírügynökség utalt arra, hogy az MNB Monetáris Tanácsa öt hónap alatt 5.75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, amivel az intézmény elnöke nem értett egyet.

A Reuters azt is megjegyezte, hogy a forint november óta 5 százalékot esett, és Orbán Viktor miniszterelnök a vélekedések szerint olyan "lojális" utódot fog választani a posztjáról márciusban távozó Simor helyére, aki nyitott lehet a monetáris ösztönzéssel kapcsolatos, a kormányzati műhelyek által kovácsolt elképzelésekre.

Az MNB elnöke úgy fogalmazott, a kedvezőbb globális piaci hangulat segített Magyarországnak abban, hogy büntetlenül megússza a sorozatos kamatvágásokat, de hozzáfűzte, hogy a csökkentések nem voltak megalapozottak, mert az árak növekedéséről szóló előrejelzés meghaladja a bank 3 százalékos célkitűzését. "Az a tény, hogy a forint nem omlott össze, még nem jelenti azt, hogy a monetáris politika a megfelelő lépéseket tette meg" - mondta, egyúttal alaptalannak nevezte azokat a bírálatokat, amelyek szerint az MNB nem tett elegendő erőfeszítést a gazdaság segítésére.

"Többet tettünk, mint bárki más a régióban, és kipróbáltunk minden lehetséges eszközt, amely egy kis és nyitott feltörekvő piacgazdaság esetében bevethető" - szögezte le.

Szerinte a kamatvágás hatásai kétségesek, mivel a hitelezés legnagyobb akadálya a bizonytalanság volt, nem pedig az alapkamat. "Nemcsak a befektetési célú forinthitelezés nem nő, hanem a közvetlen külföldi beruházás és a vállalkozásoknak nyújtott devizahitelezés sem, és ezeket nem a magas alapkamat gátolja" - fogalmazott.

Simor szerint egy lazább monetáris politika még kiszolgáltatottabbá teheti az amúgy is ingatag forintot, amelynek legutóbbi árfolyamszintjei és volatilitása azonban nem voltak extrémek - jegyezte meg.