Simor: kiszolgáltatottá válhat az ország

A fejlett országokban alkalmazott gazdaságösztönző intézkedések másolása csak tovább súlyosbítaná Magyarország legnagyobb gondját, amelyet a kiszámíthatatlan gazdasági környezet jelent - vélekedett külföldi hírügynökségeknek adott interjújában Simor András. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a túl sok monetáris ösztönzés csak mélyebb recesszióba fogja taszítani az országot, ahelyett, hogy segítené a válságból való kilábalást.
MTI-Eco, 2013. január 18. péntek, 07:54
Fotó: Napi.hu

"Ha a jegybank lépései kiszámíthatatlanná válnak, az jelentősen rontana a helyzeten" - idézte a Reuters Simor Andrást a pénteken hajnalban közzétett interjúban. Ehhez kapcsolódóan a brit hírügynökség utalt arra, hogy az MNB Monetáris Tanácsa öt hónap alatt 5.75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, amivel az intézmény elnöke nem értett egyet.

A Reuters azt is megjegyezte, hogy a forint november óta 5 százalékot esett, és Orbán Viktor miniszterelnök a vélekedések szerint olyan "lojális" utódot fog választani a posztjáról márciusban távozó Simor helyére, aki nyitott lehet a monetáris ösztönzéssel kapcsolatos, a kormányzati műhelyek által kovácsolt elképzelésekre.

Az MNB elnöke úgy fogalmazott, a kedvezőbb globális piaci hangulat segített Magyarországnak abban, hogy büntetlenül megússza a sorozatos kamatvágásokat, de hozzáfűzte, hogy a csökkentések nem voltak megalapozottak, mert az árak növekedéséről szóló előrejelzés meghaladja a bank 3 százalékos célkitűzését. "Az a tény, hogy a forint nem omlott össze, még nem jelenti azt, hogy a monetáris politika a megfelelő lépéseket tette meg" - mondta, egyúttal alaptalannak nevezte azokat a bírálatokat, amelyek szerint az MNB nem tett elegendő erőfeszítést a gazdaság segítésére.

"Többet tettünk, mint bárki más a régióban, és kipróbáltunk minden lehetséges eszközt, amely egy kis és nyitott feltörekvő piacgazdaság esetében bevethető" - szögezte le.

Szerinte a kamatvágás hatásai kétségesek, mivel a hitelezés legnagyobb akadálya a bizonytalanság volt, nem pedig az alapkamat. "Nemcsak a befektetési célú forinthitelezés nem nő, hanem a közvetlen külföldi beruházás és a vállalkozásoknak nyújtott devizahitelezés sem, és ezeket nem a magas alapkamat gátolja" - fogalmazott.

Simor szerint egy lazább monetáris politika még kiszolgáltatottabbá teheti az amúgy is ingatag forintot, amelynek legutóbbi árfolyamszintjei és volatilitása azonban nem voltak extrémek - jegyezte meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

meszi9, 2013.01.19 18:54

@sumynona: Az a külföldi spekuláns aki forintot vesz befektetés céljából, nagyon nem érdekli a hazai gazdaság teljesítménye. Amivel foglalkozik a befektetés előtt, az elsősorban az árfolyamváltozásból eredő hozam, másodsorban a forint kamata, harmadsorban az MNB deviza illetve forint tartaléka. A legtöbb Londoni bróker, tovább már nem "mélyül" bele az ország gazdasági helyzetébe, azonfelül, hogy a Bloomberg terminálon elolvassák még 8-10 nagy bank forint előrejelzését. Múlt évben a külföldi spekulánsok csak forinton, több mint 13%-ot kaszáltak. Magyar államkötvényeken még ennél is többet. Azért ez nem rossz trade......nekik !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.19 18:31

@MegaLaciBacsi: Kennedy szembe ment a Mátrixal ......,és meghalt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MegaLaciBacsi, 2013.01.19 09:07

@pro libertate: "A tulajdonosok 1913 óta próbálnak titokban maradni...
Láthatólag hiába. Még ezt sem képesek elérni, de a világuralom, az bezzeg kéne..."
A világkormány felállítása még kicsit várat magára, de amerikát és európát már uralják. Az arab országokon lépkednek mint a sakktáblán. (

Az utolsó elnök aki szembeszállt ezekkel a bankárcsaládokkal JFKennedy. Aláírta a 11110 számú elnöki rendeletet mely szerint az állam bocsátja ki a dollárt a FED megkerülésével. (amely egyébként teljesen ésszerű. szólj ha nem)
Ezután segítséget kért az emberektől elmondta a rádióban ezt a beszédét, majd dallasban golyót kapott a fejébe: ?A titkos szó ellenszenves egy szabad és nyitott társadalomban, népünk örökletesen és történelmileg ellenzi a titkos eskükkel létrejött titkos társaságokat és titkos eljárásokat. Ellenszegülünk a világ egy monolitikus és szégyenteljes összeesküvésének, mely kizárólag titkolt eszközökön alapul, hogy befolyását növelje, inkább beszivárgással mint nyílt támadással, felforgatással, megfélemlítéssel a szabad választás helyett. Ez egy rendszer amit megterveztek, óriási emberi és anyagi forrásokkal egy igen hatékony gépezetben, amely katonai, diplomáciai, felderítési, gazdasági, tudományos és politikai műveletekből áll. Munkálkodásai rejtettek, nem publikusak. Hibáit eltemetik, nem reklámozzák, ellenzőit elhallgattatják, nem dicsőítik. Nem kérdőjelezik meg kiadásaikat, titkaikat."
Az új elnök Lydon Johnson kapásból kidobta Kennedy rendeletét. (MIÉRT? Nem az amerikai emberek érdekét szolgálta?) Azóta csak az lehet elnök aki betartja a játékszabályokat.
Szóval Kennedy nem olyan jókedvűen beszélt erről a bagázsról mint te. Persze tudom, okosabb és jobban informált vagy a néhai JFK-tól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

justice, 2013.01.18 20:22

A nép elszegényedéséért az infláció feletti rezsinövekedés és a magas üzemanyagár járult legjobban hozzá nem beszélve az infláció alatti béremelésről ami arról szólt hogy legtöbb helyen bértömeggazdálkodás van így hát a vezetés jól kisakkozta magának a nagyobb bért a meló pedig ment a levesbe kiszúrták a szemét alamizsnával a maszek pedig azért nem emel mert szét van adóztatva illetve munkaerőbőség van.Az álagbér sem tükrözi a valóságot mert az csak átlagol és nem ágazatra illetve munkaerőcsoportra leosztott tétel.Ezek a visszásságok tették legjobban azzá az országot amilyen most mert az emberek nagy része nem vásárol mert nincs miből.A devizahitelezés pedig ezt megfejelte azzal hogy a belső növekedést több mint egy évtizedre a nulla körüli szintre lökte.Akkor amikor elindult ez a folyamat miért nem szabott gátat a monetáris politika annak hogy ez ne történhessen meg.Valószínűleg azért mert a külföldi befektetők bizalma már akkor sem volt felhőtlen ezért vettünk fel hitelt mármint az "állam"devizában 2006ban magas kamattal is csak nehezen volt finanszírozható az ország pedig ha akkor volt likviditásbőség.minden 208 előtt felvett hitelt csak a forint leértékelődése miatt közel dupla áron fizetünk vissza3 az egyéb terhek
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.01.18 19:53

@vlaki: S mégis egyre több kamatot fizetünk... Vajon miért?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html