Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Simor András jegybankelnök célja, hogy a jegybanki döntéshozók javadalmazását érintő, a kormány és az Európai Unió közötti jogvita - amely akadálya lehet a nemzetközi szervezetekkel történő megállapodásnak - minél hamarabb lezáruljon. A jegybank elnöke a jogsértő állapot helyreállítását követően visszamenőleg is kész egyetlen forintért végezni munkáját. Minderről levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt - írta a jegybank közleménye.

A Magyar Nemzeti Bank döntéshozói fizetésének európai jogrenddel összeegyeztethetetlen módosítása 2010 szeptemberében lépett hatályba. A jogsértő állapot megszüntetése érdekében Simor András már korábban jelezte a kormánynak tárgyalási szándékát, de választ azóta sem kapott. A jegybank elnöke ugyanakkor úgy véli, hogy a nemzetközi szervezetekkel kötendő megállapodás egyik alapfeltétele a jogsértő állapot megszüntetése - vázolja az MNB-elnök.

"Magyarország érdekeit mindenekelőtt szem előtt tartó jegybankárként és állampolgárként a magam eszközeivel szeretném a kormányt támogatni a kialakult helyzet feloldásában" - írta Simor levelében. A jegybank elnöke hozzátette: "ahogy azt többször is kifejtettem, számomra a jegybanki döntéshozók fizetésének ügye soha nem a pénzről, hanem a jegybanki függetlenség megvédéséről, a jogszerűség maradéktalan betartásáról és helyreállításáról szólt."

Simor András annak érdekében, hogy hazánk mielőbb hozzáférhessen az ország biztonságát garantáló nemzetközi pénzügyi védőhálóhoz felajánlotta, hogy visszamenőleg 2010 szeptemberétől jegybankelnöki mandátuma lejártáig, azaz 2013. március 3-ig havi egyetlen forintért végzi munkáját. Ennek feltétele, hogy az Országgyűlés állítsa helyre a jegybanki döntéshozók fizetésére vonatkozó jogszerű állapotot.

A jegybank elnöke a törvényesség helyreállítása után neki járó minden járandóságról lemond és a teljes összeget hátrányos helyzetű, tehetséges közgazdászhallgatók tanulmányainak támogatására ajánlja fel.