Magyarország számára hosszabb távon továbbra is logikus lépés lenne csatlakozni az eurózónához - mondta Simor András, az MNB elnöke a Euromoney gazdasági lap által rendezett konferencián Bécsben. Ezt indokolja a gazdaság beágyazottsága az eurózónába, a külkereskedelmi kapcsolatok mélysége az eurózóna tagállamokkal, s számos más tényező is. Ugyanakkor a válságot követően a csatlakozás jóval bonyolultabb kérdéssé vált, s nagyon fontos az is, hogy ha sor kerül rá, az milyen feltételek mellett történik - fogalmazott. Itt nem elsősorban a maastrichti kritériumok teljesülésére, vagy nem teljesülésére kell gondolni, hanem a gazdaság egyéb területeire, például a munkaerőpiacra.

Arra a kérdésre, hogy a jegybanknak milyen szerepet kellene vállalnia a kormány gazdaságpolitikájának támogatásában Simor kifejtette, a jegybank szerepe pontosan meg van határozva a vonatkozó törvényekben. E szerint az elsődleges cél az árstabilitás megteremtése kell legyen, ezután következik a pénzügyi stabilitás biztosítása. Mint mondta, a gazdasági növekedéssel kapcsolatos legfontosabb feladat jelenleg az, hogy meg kell találni az okát annak, miért alacsony jelenleg a hitelezési aktivitás a gazdaságban, s erre kell megtalálni a megfelelő orvosságot.

A közös európai bankfelügyelettel kapcsolatban kifejtette, az fontos változást hozhat a magyar bankszektor számára is, hiszen ezzel a Magyarországon működő bankok mintegy 85 százaléka közös felügyelet alá kerülhet anyabankjaikon keresztül. Az erről szóló megállapodás során elért kompromisszumokat is figyelembe véve szerinte Magyarország számára igencsak logikus lépésnek tűnhet majd a csatlakozás a rendszerhez.

Simor Andrást egyébként, aki bemutatkozásakor megemlítette, jegybankelnökként valószínűleg utoljára vesz részt a konferencián, hatalmas taps köszöntötte és búcsúztatta az előadás végén.