Simor: marad az árfolyamsáv, pedig mennie kéne

Egyelőre nincs napirenden az árfolyamsáv eltörlése, ám az infláció leszorítása érdekében ez hosszabb távon elkerülhetetlen – mondta Simor András MNB-elnök.
NAPI Online, 2007. november 23. péntek, 10:50
Fotó:

Árfolyamsáv van és marad is, eltörlésében jelenleg nincs egyetértés az MNB és a kormány között, az utóbbi hónapokban erről tárgyalások sem folytak - mondta az MTI tudósítása szerint Simor András jegybankelnök a Budapesti Corvinus Egyetem Heller Farkas Szakkollégiuma által rendezett konferencián. Az árfolyamsáv önmagában elvben nem összeegyeztethető az inflációs célkövetési rendszerrel, konfliktusba kerülhetnek, ezért az a legjobb állapot, ha az inflációs célkövetési politika mozgásterét nem akadályozza az árfolyamsáv - tette hozzá. Kétéves időhorizonton azonban a jegybank úgy látja, hogy nincs konfliktus a kettő között. Ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz. Ezért hasznosabb lenne a sáv eltörlése - mondta Simor.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint 2001 és 2006 között a felelőtlen fiskális politika nem segítette az infláció leszorítását és 2006-ra olyan egyensúlytalanság alakult ki, ami rákényszerítette a kormányt a kiigazításra. Nem törvényszerű, hogy a kiigazítás az infláció emelkedésével jár, ha az inkább a kiadások leszorítására koncentrált volna, nem emelkedett volna ilyen mértékben az infláció - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK