BUX
38240

Simor: nem kérdés az euró-csatlakozás

A Magyarországhoz hasonló közép- és kelet-európai országok számára nem az a kérdés, hogy csatlakozzanak-e az euróövezethez, hanem az, hogy mikor - jelentette ki csütörtökön Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a tiroli Alpbachban egy nemzetközi konferencián.

MTI-Eco, 2011. szeptember 1. csütörtök, 19:07

Ezekben az országokban a kérdés az, hogy mikor a legmegfelelőbb a csatlakozás, "mikor kellően felkészültek arra, hogy hatékonyan helyt álljanak a versenyben" - mondta a jegybank elnöke.

Simor András az alpbachi Európa Fórumon többek közt annak a véleményének is hangot adott: az euróövezet számára "nincs visszaút, csak előre lehet haladni". Szükség van egy erős, központi intézményre az euróövezetben a szabályok kikényszerítése érdekében - vélekedett az MNB elnöke. Az euróövezeti válság nem az euró válsága, hanem bizonyos országokban folytatott gazdaság- és költségvetési politikák kudarca. Tíz év árstabilitás mutatja, hogy az euró sikertörténet - tette hozzá.

Az egyik tanulság a jegybank elnöke szerint, hogy a szabályok megléte önmagukban nem jelenti azt, hogy betartják azokat, ha nincs erős eszköz a kikényszerítésükre. Az olyan válságokat, mint a jelenlegi, csak egy erős hatáskörrel rendelkező központi intézmény tud kezelni - mondta.