Simor szava döntött

Az MNB monetáris tanácsának október havi kamatdöntő üléséről szóló jegyzőkönyvből kiderül: teljes megosztottság mellett a jegybank elnökének szavazata döntött az irányadó kamat tartásáról.
NAPI Online, 2007. november 9. péntek, 15:38
Fotó:

Az októberi kamatdöntő ülésen a 7,5 százalékos irányadó kamat 25 bázispontos csökkentése mellett és a kamatszint tartása mellett is egyaránt 6-6 szavazatot regisztrált a monetáris tanács jegyzőkönyve. Így végül a jegybanktörvény alapján Simor András jegybankelnök szavazata döntött a kamatszint tartása mellett.

A kamatszint csökkentése mellett az inflációs cél hosszabb távú kedvező alakulásával és a nemzetközi befektetői hangulat kedvező alakulásával érveltek a tanácstagok. Elhangzott olyan vélemény is, hogy az élelmiszerár-emelkedés más termékek keresletét visszavetheti, és az ebből fakadó dezinflációs hatás ellensúlyozhatja az agrárpiaci folyamatokhoz köthető inflációs nyomást - áll a jegyzőkönyvben.

A kamatszint tartása mellett voksolók a még folyamatban lévő bértárgyalásokra hivatkoztak, mondván a magyar munkapiaci merevségek miatt egyelőre nem ítélhetőek meg pontosan a jövő évi bérfolyamatok. A fogyasztói árak 6,4 százalékos szeptemberi emelkedésével kapcsolatban a külföldi elemzésekre hivatkozva megjegyezték: az inflációra kedvezőtlenül hathat az élelmiszerárak tartósan magas szinten rögzülése, ami azért is várható, mert a mezőgazdasági termelői áremelkedések egyelőre csak harmada épült be az élelmiszerek fogyasztói árába.

HOZZÁSZÓLÁSOK